Zeer grote brand Waddinxveen

Publicatiedatum: 15 juni 2019.
Auteur en fotograaf: Simon Frank.

Dinsdagavond 11 juni 2019 werd de brandweer van Waddinxveen (TS) en Gouda (AL) om 18.52uur opgeroepen voor een “Gebouwbrand industrie” aan de Staringlaan te Waddinxveen.

De brand werd gemeld door mensen vanuit de naastgelegen sporthal waar de jeugd aan he trainen was. De rook kwam uit  alle kieren van het gebouw en was nog niet uitslaand. Terwijl de brandweer aanrijdend is, wordt de sporthal ontruimd en de fietsen langs het brandende pand weggehaald.

Ook de organisatie en (verkeers)-begeleiders van de avondvierdaagse moesten in actie komen. De route werd omgelegd en probeerde alle soort verkeer richting de brand tegen te gaan én de wandelaars veilig over te laten steken én er voor te zorgen dat alle “blauw-blauw” ongehinderd hun doel konden bereiken. Die een uitdaging hadden, omdat ook in Waddinxveen momenteel enkele rotondes afgesloten zijn i.v.m. de nieuwe  inrichting voor voetgangers en fietsen. Dus spitsverkeer zoekt al weken lang een andere route door het dorp. Terwijl ik als een haas richting de brand rijd, zie ik politiemotoren met toeters én bellen kris-kras door het dorp scheuren, terwijl een brandweerbusje een derde richting zoekt. Juist wél in de richting van de brand.

De binnenbrand woedde bij de constructiebedrijf W. Roskam. Op de eerste etage in het pand zat sinds kort een schoonheidssalon. Het pand rookt steeds heviger en ook de alarmeringen houden aan, alsmede de onderweg zijnde voertuigen van brandweer, politie, ambulance en bevolkingszorg.

Eén minuut na de eerste alarmering volgt middelbrand en om 18.59 uur volgt grote brand. Waarop de verzorgingsgroep in actie komt. Die komt zó om de hoek kijken omdat de brandweer van Waddinxveen dit in haar portefeuille heeft. Een thuiswedstrijd dus.

Om 19.26 uur volgt zeer grote brand en tenslotte om 20.37 uur zelfs Grip-1! Ondertussen is ook de autoladder uit Alphen a/d Rijn bij een oefening weggeroepen voor deze brand. Ook worden twee dompelpompen uit Gouda en Alphen a/d Rijn ingezet, die water halen uit de Ringvaart en de Gouwe. Het gevolg is dat de meerdere wegen worden afgezet i.v.m. watervoorziening en hinder van de rookkolom. Dat zijn:

De Staringlaan vanaf de Noordkade tot de Brederodelaan. De Noordkade zelf vanaf de brandweerkazerne tot de Lineusweg in Boskoop. De N207 tussen de Waddinxveense hefbrug en Boskoop. Dus even door Boskoop rijden om de brand en brandbestrijding vanaf de andere zijde zien, lukte niet.

Ondertussen waren lichte en harde knallen te horen en haalde de bandweer enkele gasflessen naar buiten. Opeens volgende een harde explosie en komt de brand naar buiten, gevolgd door veel vuur en gitzwarte rook.

De politie houdt het publiek op afstand en na de opschaling naar zeer grote brand werd aan de overzijde van het brandende pand het publiek nog verder teruggedrongen op een rustige manier. Om daar op de parkeerplaatsen ruimte te maken voor nog meer brandweervoertuigen (Copi)

Inmiddels zijn de brandweerkorpsen van Waddinxveen, Gouda, Boskoop, Alphen a/d Rijn en Benthuizen in actie.

Er nog geen asbestalarm afgegeven. Alleen in het voorste deel van het complex komt wel asbest op het dak voor. Dat deel is nog niet in gevaar en word nat gehouden door een torenstraal uit een autoladder.

Het vermoeden bestaat dat de brand in de schoonheidssalon ontstaan is, omdat de brandweer moeite had om de brandhaard te vinden. De brand was niet te houden en ook het voorste deel vatte vlam, zodat toch nog beperkt asbest vrijkwam.

Zoals gebruikelijk bij dit soort incidenten, werd het brandweerpersoneel van het eerste uur afgelost.

Ongeveer vanaf 22.30 uur komen de posten van Benthuizen, Gouderak en Zevenhuizen hun collega’s aflossen. Ook de autoladder van Gouda werd vervangen door die van Bergambacht, terwijl die van Alphen a/d Rijn bleef staan, maar wel met verse bemensing.

Vanuit Gouda en Rijnsburg werden de mensen van de dompelpompen afgelost. Copi werd ook afgelost.

Om 01.37 uur schakelde men terug naar grip-0. En later in de nacht werd post Moordrecht opgeroepen om af te lossen.

De volgende ochtend werd om 6.55 uur wederom post Waddinxveen gealarmeerd voor nablussen. Omdat de eigen TS mogelijk een asbestprobleem had, werd een reserve TS ingezet. En een kwartier later middelbrand. Dit was van korte duur. Ook dankzij de regen op dat moment. Assistentie kwam uit Gouda (AL) en Benthuizen (TS). De Staringlaan is nog enkele dagen deels afgesloten geweest i.v.m. de asbestsanering.