Nederlandse Vereniging van Belangstelenden in het Brandweerwezen

Verslag FTT Zuid-Holland 23-09-2017

Op een zon overgoten zaterdag in september bezocht de fotografie afdeling van de VBB een gedeelte van de provincie Zuid Holland. De groep van een kleine 35 leden waren mooi op tijd in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen. Want daar zijn er meer van in Nederland! Na een gastvrij ontvangst met koffie en assortiment koek, konden we starten me de fotosessie op het eigen terrein. Dan volgde de “slagboom-procedure”. Enkele chauffeurs wilden weg en de slagboom moet dan omhoog. Hetgeen schaduw veroorzaakte op het opgestelde brandweervoertuig. Slagboom omlaag en verder met de fotosessie.

Genietend van de volle zon en strak blauwe lucht werd koers gezet naar Nieuwerkerk a/d IJssel. Chauffeur Wilfred reed rustig en behoedzaam onze route. En nam strikt de juiste verkeersregels- en tekens in acht. Daar moesten de organisatoren en enkele deelnemers toch even aan wennen. In Nieuwerkerk a/d IJssel ervoeren wij dat de regio materieel geleidelijk aan het afvoeren is. Hetgeen daar overblijft is de tankautospuit, dienstbus, dienstauto (ex OvD auto) en de boot. De zon door de bomen zorgde voor precisiewerk bij het opstellen van de voertuigen.

Vervolgens ging de reis via de A20, Julianasluizen bij Gouda en de dijk langs de Hollansche IJssel door het dorp Gouderak. De beheerder van de begraafplaats Lageweg heeft toestemming gegeven om op de parkeerplaats de foto’s te maken. Hier kwam een Same oldtimer met Boudewijn opbouw ten tonele van een particulier. Een oudje van Bruynzeel. En zo te zien: zo uit de showroom!

Dan die lange dijk weer terug naar Haastrecht. Onderweg kwam een telefoontje vanuit de spitswagen dat post Haastrecht net uitgerukt was. Vervolgens wacht de groep bij de post. Intussen werd een fotolocatie gezocht, en die werd gevonden op de parkeerplaats naast het zwembad. Na een poosje wachten werd de TS daar opgesteld.

Na wat heen- en weer steken van de touringcar ging de reis naar Stolwijk. De afwezige dienstbus van Haastrecht werd later ook naar Stolwijk gevraagd. Door een wegopbreking hebben enkele leden het straatmeubilair weggehaald, zodat Wilfred zijn busje kon keren. Menigmaal moesten leden even als verkeersregelaar optreden, deze dag. In Stolwijk werden de tankautospuit, twee dienstbussen en een oude MSA op de foto gezet.

Toch nog redelijk op schema naar Bergambacht, waar de koffie gereed stond. Maar eerst de foto’s van het aanwezige materieel. De helft dan, helaas. Bij de post Bergambacht stonden vijf HV-2’s vanuit de hele veiligheidsregio en de HV-1 van Leiden geparkeerd. Helaas waren de sleutels ergens in een kantoor. De HV-2 van Nieuwerkerk a/d IJssel staat bij Vakbekwaamheid in Waddinxveen. Toch probeerden enkele leden deze voertuigen zo-goed-en-kwaad-als-het-kon, op de foto te krijgen.

Na de fotosessies was er tijd voor een korte pauze met koffie en thee op de bierbanken in de voertuighal. Top verzorgd! Mooi van de deelnemers dat na het verlaten van deze post de verzorgingsplaats weer schoon werd opgeleverd! Dat was ook het geval in Zevenhuizen en later in Krimpen a/d IJssel. Dat mag ook wel eens beschreven worden.

We koersten naar Ouderkerk a/d IJssel. Voor hun tankautospuit en dienstbus, soms werden voertuigen omgedraaid en werden de luiken open gedaan, zodat iedereen op zijn eigen manier hun fotografie-gang konden gaan. Dus ook hier in Ouderkerk a/d IJssel.

Krimpen a/d Lek. Ja,de Lek inderdaad. Aan de Noordkant van de Krimpenerwaard stroomt de IJssel, en aan de zuidkant de Lek. Wilfred rijdt de post voorbij omdat hij het te link vind om op de smalle drukke weg te stoppen. Net als de politie: als je ze nodig hebt, zijn ze er niet. Dat ervoeren we hier met een rotonde. Die hadden we nú nodig, maar was er niet. In het dorp werd gekeerd. En stopte de bus vervolgens bij de post. Wilfred gaat niet het terrein op zodat de auteur noodgedwongen in de bus moet blijven, om een parkeerplek te zoeken. Die is er niet. We rijden rondjes om-de-kerk en haalden na de fotosessie de hele groep weer op. De auteur miste dus de voertuigen deze post.

We slaan Krimpen a/d IJssel even over en gaan de Algerabrug over naar regio Rijnmond. Op de oprijlaan van het brandweer- en politiebureau staat een bord met gesloten verklaring. En u raadt het al. Wilfred gaat er niet langs. Ook niet op aandringen van de organisatie, dat wij als bezoekers er wel langs mogen, maakte voor Wilfred geen verschil. Wij worden daar immers verwacht. De groep moest dus een eindje lopen en de auteur had nog even een discussie met Wilfred. Men kwam vervolgens bij een bijna gesloten schuifhek. Een politievoertuig is net voorbij het hek en de auteur liep gezellig mee naar binnen. Daar dacht de politiefunctionaris dus anders over. Raampje gaat open en er volgde en heel kort vraag- en antwoord spel. Ik liep op eigen verzoek terug en belde met mijn compagnon. Die zorgde voor begeleiding. Door de boven genoemde politiefunctionaris en een brandweerman werd ik opgehaald en direct valt de naam Alberto Stegeman, die van de TV. Met enige vertraging kan ik net op tijd de hoogwerker te fotograferen. Hier gaat het heel snel, door het opeens opstellen van twee voertuigen tegelijk. Ja, dan schiet het wel op. We liepen binnendoor naar de parkeerplaats voor een dienstauto. En snel weer de bus in voor het spektakelstuk bij de laatste post!

We reden terug over de eerder genoemde Algerabrug naar Krimpen a/d IJssel. Dit keer dé post voor Wilfred. Geen rare verkeerborden en een ruime plek voor de touringcar. Zelfs keren op eigen terrein was mogelijk.

Ja, we kregen eindelijk een groene dienstauto voor onze lenzen. In wit zijn ze er ook, maar dat was weer in Capelle.

De DAF LF met Belgische opbouw van Somati werd rondom en met dichte en open luiken gefotografeerd. Na het haakarmvoertuig volgde de spiksplinternieuwe dienstbus. Slechts een paar dagen geleden op de post afgeleverd en 89 kilometer op de teller.

De organisatie heeft een mooie afsluiting geheim gehouden voor de groep. We kregen van onze gastheren in Krimpen a/d IJssel boven in hun kantine drank en bitterballen garnituur aangeboden en klein materiaal in de vorm van o.a. kleurboeken en regio-informatie. Het is een ontzettend gezellig samenzijn en nemen er de tijd voor. De groep werd op tijd gevraagd om naar de bus te gaan en de gastheren krijgen een luid applaus voor hun gastvrijheid en koek-en-zopie.

Via de A16 en A20 reed Wilfred ons veilig terug naar Zevenhuizen.

We mogen terugkijken op een geslaagde dag met veel uiteenlopende typen voertuigen omringd door volle zon. De organisatie bedankt alle brandweermensen en particulieren die voor ons hun deuren openden, de voertuigen netjes opstelden en voor ons vele kopjes koffie, thee, drank en andere voeding voorschotelden.

Met dank aan Bouwe Prins, die deze tocht grotendeels heeft georganiseerd, geassisteerd door Simon Frank. Een woord van dank aan onze nieuwe PR Functionaris Johan Dupain, die de bedankjes overhandigde aan de deelnemende korpsen.