Nederlandse Vereniging van Belangstelenden in het Brandweerwezen

Verslag FTT Nijmegen e.o. 08-04-2017

De eerste FTT van 2017 voerde ons op 8 april naar de stad Nijmegen. Op post Centrum was het verzamelen in de vroege ochtend.Onze gastheren hadden gezorgd voor extra begeleiding van ex korps leden zodat in geval van alarm wij toch onze dingen konden blijven doen. Na een een kopje koffie of thee in de kantine trokken we naar de binnenplaats waar onze Opsteller Van Dienst Richard van der Toolen een voor een de eerste lijnsvoertuigen op een mooie plek neerzette.

Helaas was de Chevrolet autoladder van 1957 wegens stukken niet aanwezig. Vervolgens werd, voor zover mogelijk er sleutels beschikbaar waren, nog diverse dienstauto’s naar buiten gereden. Naast dat er op de binnenplaats diverse auto’s van de inhuizende Ghor waren gefotografeerd stond er in de garage ook nog een bijzondere mobiele intensive care unit die diverse leden ook wel op de foto wilden hebben. Ondanks dat de Ghor niet officieel in het FTT programma zat was voor de chauffeur geen enkel probleem om het voertuig even op onze foto locatie neer te zetten.

Hierna vertrokken we naar de andere post van de stad Nijmegen: post West. Ook hier alle bereidwilligheid en medewerking om de diverse voertuigen, naar onze wensen neer te zetten.

Hier staat o.a. een (standaard) haakarmvoertuig met een schuimblusbak er op die op ons verzoek later nog terug kwam met de bijzondere haakarmbak spoor: twee grote bluspomp units af te zetten met een op de haakarmbak aanwezige kraan.

Het was ook geen enkele moeite om dit even open te maken om een en ander (voor ons) nog beter in beeld te kunnen krijgen. Vervolgens vertrokken we naar Nijmegen-Noord (Post Lent) waar onze gastheren enigszins verbaasd waren dat er meer dan een paar fotograven kwamen opdagen.

Maar ook hier kregen we alle medewerking om de voertuigen naar onze wensen en met geopende luiken te kunnen fotograferen.

Hierna was het tijd om onze pauze locatie op te zoeken: post Wijchen. En ook hier werden we weer gastvrij ontvangen en mochten we van de kantine gebruik maken om de meegebrachte lunch te nuttigen onder het genot van de Wijchense koffie of thee.

Ondertussen werd de foto locatie definitief bepaald zodat het eerste voertuig na afloop van de pauze al klaar stond voor de fotografen. Naast de “gewone” Wijchense voertuigen koestert het korps nog steeds de bijzonder mooie Magirus AS van 1955.

Ondertussen was ook de houder van het OVD voertuig nog “opgeroepen” zodat ook dit voertuig kon worden toegevoegd aan de collectie. Op verzoek van ons werd ook nog even een bijzondere aanhanger uit de garage gehaald:

De volgende post die bezocht werd was Beuningen en dat betekende de tweede oldtimer van die dag: de schitterend mooi onderhouden Ford F600 (nadat er jaren terug van bijna niets in zeven jaar weer een prachtig voertuig van is gemaakt).

Omdat de postcommandant zelf OVD dienst draaide betekende dat meteen een auto extra te fotograferen. Ook was hier nog een Dennis met bijzondere opbouw (origineel aangeschaft als HV/AS) aanwezig:

Inmiddels was de zon uitgebreid gaan schijnen en dat kwam op deze locatie de foto’s alleen maar ten goede. Ondanks dat we ruim de tijd hadden genomen om al het materieel van alle kanten op de gevoelige plaat vast te leggen ging we toch (in vergelijking met de planning) redelijk vroeg naar de volgende post. Aldaar aangekomen bij post Malden was onze gastheer nog druk om het laatste vuil van de auto af te spuiten en stoorden we hem dus eigenlijk een beetje…

De zon bleef nu zo’n beetje permanent schijnen (het was warm) en zo gingen we richting alweer de laatste post van deze FTT: Groesbeek. Omdat we nog steeds voor op schema lagen, leek het wel handig om ons even aan te kondigen, maar er was helemaal niemand bereikbaar. Toch een beetje ongemakkelijk gevoel, maar wat schetst onze verbazing toen we de Industrieweg inreden: alle voertuigen stonden reeds buiten en er werd net de laatste hand gelegd aan het schoonmaken van de voertuigen. Vervolgens bleek de beoogde fotolocatie (achter de kazerne) te zijn afgezet met twee dienstauto’s en afzetlint zodat er vooral maar geen parkeergrage buurtbewoners of anderen die mooie plek konden innemen!

Wij werden bediend door drie zeer enthousiaste korpsleden die zelf voorstelden om de hoogwerker even uit te zetten want dat gaf een mooie foto.

en ook stelden ze bij aankomst al voor een opstelling voor een groepsfoto materieel te maken. Toen dat qua tijd best mogelijk was bleek dit een een hele mooie afsluiting van een mooie dag.

Dit was echter niet mogelijk geweest zonder de bereidwillige medewerking van alle bezochte posten. We zijn dus zeer veel dank verschuldigd aan de deelnemende korpsen om voor ons tijd vrij te maken en aan al onze wensen te voldoen.