Verslag FTT Gelderland 30-06-2018: zonovergoten

Gepubliceerd op 20 juli 2018

Ditmaal werd een bezoek gebracht aan het Noordwestelijke deel van de Veluwe waar wij gastvrij werden ontvangen door de brandweer Harderwijk. De organisatie van deze warme en zonnige dag lag geheel in handen van Bouwe Prins en Johan Dupain.

Helaas viel ons bezoek deze dag samen met een grote oefening natuurbrandbestrijding op het ASK (’t Harde). Maar liefst vijf brandweerpelotons van de Veiligheidsregio’s Noord- en Oost Gelderland en Gelderland-Midden zouden samen met enkele ondersteunende voertuigen deelnemen aan deze oefening. Ook de beide haakarmvoertuigen van de kazerne Harderwijk deden aan deze oefening mee met respectievelijk de commando- haakarmbak en de waterbassin-haakarmbak. Omdat vanwege een voorbespreking de afdelingsbestuursleden net op tijd aanwezig waren, was er nog net een gelegenheid om de beide voertuigen op de pixels te zetten. De leden die zich voor deze fototoertocht hadden ingeschreven zullen op een later tijdstip een kopie van deze foto’s ontvangen.

Namens het bestuur werden de leden deze dag welkom geheten door Johan Dupain. Na de gebruikelijke mededelingen was er ook nog een korte uitleg over de nieuwe AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die op 25 mei van kracht was geworden binnen de gehele Europese Unie. Omdat dit voor het maken van foto’s toch ook wel wat consequenties heeft werd hier een korte toelichting op gegeven. Omdat Johan Dupain en Peter IJzerman samen aan het onderzoeken zijn of een meerdaagse fototoertocht of een tocht wat verder over onze landsgrenzen heen dan gebruikelijk, tot de mogelijkheden behoren, werden de aanwezige leden uitgenodigd om deze dag hun belangstelling en mogelijke ideeën met beide heren te delen. Gelet op de zeer warme voorspellingen van  het weer had verenigingslid Richard Reijnierse gezorgd voor een aanzienlijke hoeveelheid flesjes drinkwater in de varianten wel of niet bruisend. Namens het afdelingsbestuur en de deelnemende leden willen wij Richard hiervoor nog hartelijk danken! Ook de jeugdbrandweer van Harderwijk ging deze ochtend met twee voertuigen op oefening, maar gelukkig konden wij met welwillende medewerking van onze gastheren  beide voertuigen eerst op de foto zetten alvorens zij zouden vertrekken. Ook de andere voertuigen van de kazerne Harderwijk ontkwamen daarna niet aan de vele fotocamera’s die onder een prachtig Veluwsch zonnetje hun werk deden.

Hierden

Nadat alles was vastgelegd op de gevoelige plaat was het tijd om in te stappen in de inmiddels gereedstaande bus. Onze gastheer hield het verkeer op de weg voor de kazerne tegen zodat wij direct konden uitrukken naar de volgende post (wat een service!). Toen onze spitsauto de straat inreed bij de kazerne van Hierden, kwamen zij achter een fietser aan te rijden die aan zijn broekriem de overbekende brandweerpieper had zitten … jawel … onze gastheer was inderdaad keurig op tijd. Voor onze vaste opsteller van dienst bleek het in Hierden wel een uitdaging te zijn om een goede fotolocatie te vinden, die aan de vele wensen van de leden kon voldoen. Terwijl het voertuig langs de weg werd opgesteld moest er nog wel even gewacht worden totdat een wandelaarster met hond uit beeld was gelopen. Daarbij kon zij niet haar nieuwsgierigheid bedwingen om te vragen wat er allemaal in Hierden aan de hand was op deze vroege en zonnige morgen. Nadat zij vernam dat onze VBB weer een dagje op fotosafari was bood zij spontaan aan om het grasveld, waar op andere dagen haar schapen grazen, te gebruiken als opstelplaats voor de beide voertuigen. Dankzij deze spontane aanbieding kregen wij een uitstekende en fotogenieke locatie die zelfs nog beter bleek te zijn dan de locatie die wij zelf eerst in gedachten hadden. Als bedankje voor haar bereidwillige medewerking ontving onze gastvrouw een exemplaar van de nieuwe verenigingskalender.

Nunspeet

Vervolgens werd post Nunspeet aangedaan, waar het op het achterterrein van het plaatselijke Rode Kruis soms behoorlijk dringen was door de positie van het voertuig en de beperkte ruimte die voor de kleine vijftig fotografen overbleef. Ook zorgde een gemeen liggend drempeltje nog voor een enorme buiteling bij één van de aanwezige leden, maar gelukkig waren er geen schaafwonden en ook de camera kon zonder schade door met de werkzaamheden. Helaas was de watertankwagen van Nunspeet ook naar de oefening bij het ASK, maar gelukkig werden alle voertuigen voor onze lenzen neergezet. Nadat ook de voertuigen van Nunspeet digitaal voor het nageslacht waren vastgelegd, was een volgende stop ingepland in Epe. Aan de achterzijde van de kazerne werd al snel een locatie gevonden om hier de drie voertuigen van de post Epe voor de lunch op de gevoelige pixels vast te leggen, waarna vervolgens de reis werd voortgezet naar onze volgende  gastheer: de brandweer Vaassen.

Voordat wij in de kantine onze zelf meegebrachte lunch verorberend onder het genot van een kop heerlijke koffie van onze gastheer, werd voor de zekerheid de eerste uitruk van Vaassen alvast op de foto gezet. Je weet natuurlijk maar nooit, we zijn tenslotte op visite bij een brandweerkazerne!  J  Tijdens de lunch maakte onze gastheer dankbaar gebruik om reclame te maken voor de 112-dag die zaterdag 6 oktober in Vaassen georganiseerd zal worden en tevens samen valt met de open dag van brandweer Vaassen. Tijdens deze internationale bekende ruilbeurs zijn ook de verschillende hulpdiensten aanwezig op maar liefst 100.000 m2 en worden doorlopend vele demonstraties gegeven. Ook defensie en de KNRM zullen deze dag aanwezig zijn en daarnaast komen er tientallen brandweer oldtimers op het evenement af. De voertuigen zijn voor de liefhebbers aan het einde van de dag volop te fotograferen bij kasteel De Cannenburgh.

Epe
Vaassen

Na de lunch werden vervolgens de overige Vaassense voertuigen op de foto gezet en vertrok onze bus weer post Elspeet om onze camera’s opnieuw te laten ratelen. Ook hier was het een kleine beetje passen en meten met de beschikbare ruimte, maar dankzij een bereidwillige eigenaar van een BMW die zijn bolide elders parkeerde, kwam er voldoende opstelruimte beschikbaar voor de groep fotografen die enthousiast aan de slag gingen. Nadat ook hier alle voertuigen op de pixels waren gezet stapte iedereen weer in de bus om vervolgens naar Uddel te rijden. Ook hier bleek het prachtige zomers weer voor wat praktische problemen te zorgen. Dit keer niet een enorme natuurbrandoefening, maar een ander praktisch probleem waarin de plaatselijke brandweer voor oplossing zorgde. Bij het Kroondomein Het Loo bleek een drinkpoel voor het aanwezige wild op te drogen en was dringend behoefte aan vers water voor de aanwezige dieren. De watertankwagen bewees ook hier zijn nut als leverancier van voldoende water bij calamiteiten. Hiervoor moesten de aanwezige fotografen wel even wachten op de bemensing die voor ons alle voertuigen op de juiste plek zou neerzetten, maar uiteindelijk bleek hiervoor voldoende tijd beschikbaar te zijn.

Uddel
Garderen

Hierna volgde ons korte uitstapje naar de Veiligheidsregio Gelderland-Midden en wel naar de post Garderen in de gemeente Barneveld.  Op een smal en best wel druk weggetje was door de organisatie de fotolocatie uitgedacht. Met een beetje passen en meten en enkele fotografen die aan de andere kant van de haag een plekje vonden in een weiland bleek dit uiteindelijk toch mooie plaatjes op te leveren.  Ook het oude blusvoertuig van Garderen was speciaal voor de fotografen naar deze locatie gekomen.

Na over de grenzen van de buurtregio gekeken te hebben gingen wij weer retour naar de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en zette de bus koers richting Putten. Naast een flinke dosis gezellige muziek van een plaatselijk dorpsfeest, vergezelde ook de geur van vers geroosterd barbecuevlees van de slagerij naast de kazerne de fotografen tijdens het uitoefenen van hun hobby. Ook hier was de medewerking van onze gastheren weer top geregeld en was er volop tijd om enkele voertuigen ook om te laten draaien.

Putten
Ermelo

Zoals het goede spreekwoord zegt ‘komt aan alles ook weer een eind’. Maar in ons geval niet voordat wij ook eerst nog de voertuigen van de brandweer in Ermelo op de foto hadden gezet. Helaas bleken ook hier twee voertuigen naar de oefening bij het ASK te zijn of tijdelijk elders in de regio gestationeerd voor restdekking. En ook hier was de medewerking wan onze gastheren weer zoals wij inmiddels gewend waren in deze regio!

Nadat het klokje de tijd aantikte van half zes was het hoogtijd geworden om de bus weer terug te brengen naar Harderwijk. Hierna nam iedereen na een bijzonder geslaagde dag weer afscheid van elkaar en werd deze dag al dan niet elders afgesloten met een hapje in de stand fast- of slowfood.

Wij kunnen weer terugkijken op een mooie tocht door een mooie omgeving en met de uitstekende medewerking van de diverse brandweerposten. Wij willen hen daarvoor dan uiteraard ook onze hartelijke dank toezeggen. Ook het weer zat ons absoluut mee deze dag. Er werd deze dag geen enkele keer gewacht tot de wolkjes voor de zon verdwenen waren, want er was deze dag  in de verste verte namelijk geen wolkje te vinden aan de strakblauwe lucht.

Uiteraard sluiten wij ook weer af met nog meer bedankjes: Bouwe en Johan voor de prima organisatie van deze fototoertocht , Peter IJzerman voor de schone taak om de voertuigen weer naar ieders wens te laten parkeren, Serge Amorès die Peter zijn taak waarnam als hij zelf even chauffeur speelde, Richard Reijnierse voor het regelen van de flesjes drinkwater op deze zeer warme dag en waar in de bus dankbaar gebruik van werd gemaakt, maar uiteraard en niet op de minste plaats alle leden van de vereniging die met hun aanwezigheid een bijdrage leverden aan de gezellige sfeer tijdens deze dag. Namens het bestuur wensen wij jullie alvast een prettige zomervakantie toe en graag tot ziens bij onze volgende activiteiten.