Verslag FTT Friesland 08-09-2018

Gepubliceerd op: 14 september 2018

Deze toertocht was oorspronkelijk uitgedacht/opgezet door onze voorzitter Wim Aichmann, die helaas door omstandigheden het voorzitterschap voorlopig heeft moeten neerleggen, waardoor ook de organisatie van deze tocht niet meer door hem gedaan kon worden. André van Dam en Paul Maissan hebben dit vervolgens overgenomen met hulp van het contact van Wim bij de regio, Lieuwe Hiemstra.

Bijzonder mooi was daarom dat Wim, gereden door Lieuwe, ’s morgens vroeg op de eerste post, vanwaar we zouden starten, kazerne Harlingen, verscheen!

Verzameld werd dus op de post Harlingen, waar we allerhartelijkst werden ontvangen door onze gastheren die naast koffie en thee ook nog voor Friese oranjekoeken hadden gezorgd. Na een introductiepraatje was het tijd om de camera’s ter hand te nemen. De mooiste fotolocatie zou hier langs de dijk geweest zijn, maar door de drukke doorgaande weg die er direct langsliep moesten we kiezen voor het parkeerterrein naast de kazerne.  Hoewel het de avond ervoor nog flink en lang geregend had, was het nu droog en af en toe kwam heel voorzichtig de zon achter de wolken vandaan. Binnen de tijd waren alle aanwezige voertuigen op de foto gezet, was inmiddels de bus voor die dag gearriveerd en konden we naar de volgende post vertrekken: Franeker. Hier konden we een mooi plekje op het kazerne terrein vinden, wat goed uitkwam want buiten dit terrein zouden weinig mogelijkheden zijn geweest. Een grote verscheidenheid aan voertuigen kwam hier voor de lens: naast tweemaal een TS, nog een TS jeugdbrandweer, een HV-KR, diverse DA’s en een scooter. 

Hoewel onze gastheer had aangegeven dat het aanwezige haakarmvoertuig wegens het lange verplichte warmlopen, niet verplaatst kon worden, kreeg hij dit voertuig toch in beweging, zodat het toch op de fotolocatie te fotograferen was.
Ruim op tijd kon daarna vertrokken worden naar inmiddels alweer de derde post van die dag: Menaam (Menaldum). We waren hier zelfs eerder dan onze gastheer, maar die kwam al snel aangefietst. Alhier kon de eerste nieuwe TS Basis van die dag van de regio Friesland op de foto worden gezet: geleverd door Kenbri  en gebouwd op Volvo FL280 chassis met een JDC kunststof opbouw.

Omdat het nieuwe voertuig nog niet operationeel was (evenals op de andere drie hierna nog te bezoeken posten) kon ook de “oude” nog in dienst zijnde TS op de foto gezet worden.

Hierna was het tijd om naar de pauze locatie Sint Annaparochie te gaan, maar niet nadat eerst het materieel op de foto was gezet. De oorspronkelijk door ons bedachte fotolocatie, bleek zeer druk te zijn en daardoor volledig ongeschikt. Onze gastheer dacht met ons mee, zocht en vond voor ons een prima alternatief net buiten het dorp, waar alle voertuigen bij onze aankomst al langs de weg geparkeerd stonden te wachten. Uiteindelijk leek en was een plek aan de andere kant van de rotonde toch mooier en voor het korps geen enkel probleem om met al het materieel te keren en daar neer te zetten. Ook hier kregen we twee voor de “prijs” van één: een nieuwe nog niet operationele TS Basis en de nog steeds operationele “oude” TS.  Nadat alle voertuigen waren gefotografeerd reden we door naar de kazerne waar we even op adem konden komen en waar het korps voor de liefhebbers (tegen betaling uiteraard) een warme lunch had geregeld.

Daarna was post Ferwert aan de beurt en daar aangekomen moesten we even wachten op de chauffeur, maar daar openbaarde zich ook een probleem voor het hierna te bezoeken korps: in Hallum bleek een skeelerevenement gaande te zijn, waardoor het onmogelijk was om bij de kazerne dan wel bij onze uitgekozen fotolocatie te komen. Hier bleek weer het voordeel van onze begeleider Lieuwe die met de chauffeur regelde dat deze ook naar de Ferwertse locatie kwam, geweldig!

Het eerder genoemde skeelerevenement versperde ons vervolgens letterlijk de weg naar de post Stiens zodat we toch kort in de file stonden. Bij aankomst op post Stiens stonden de chauffeurs al te wachten met de vraag, waar ze hun auto’s naar toe moesten rijden.  Een locatie die we tijdens het voorrijden nog hadden afgekeurd bleek nu met een juiste zonnestand een prima spot!

Nadat de twee aanwezige voertuigen door ieder waren vastgelegd, vertrokken we naar de post Leeuwarden-Noord, waar twee tankautospuiten stonden te pronken in de zon: de huidige, nog operationele TS en zijn opvolger: de TS Compact. Met zijn wielbasis van 3,35 m en lengte van 6,56 m net even wat kleiner dan de TS Basis (wielbasis van 3,80 m en lengte van 7,01 m) op de andere posten.


post Leeuwarden-Noord

Hierna werd koers gezet naar post Marssum en op weg daar naar toe konden we zien dat er in het dorp een braderie gaande was, maar gelukkig konden wij hier zonder hindernissen de plaatselijke kazerne bereiken.  Hier konden we voor de laatste keer een nieuwe TS Basis en ook weer de nog operationele “oude” TS fotograferen.

 

Leeuwarden-Hoofdpost was de volgende te bezoeken post.  Aan materieel hier geen gebrek, maar zoals bij aanvang van de tocht gemeld, zouden we ons beperken tot de nieuwe voertuigen. Helaas bleek de nieuwe TS Compact van deze post niet aanwezig, maar wel de nieuwe zeer indrukwekkende hoogwerker en een nieuw logistiek voertuig. Als toegift kregen we nog een ovd voertuig voor onze lenzen. Alhier werd ook nog een groepsfoto gemaakt.

Groepsfoto op Leeuwarden hoofdpost

Vervolgens  gingen we alweer naar het laatste adres, want post kun je dit niet noemen: Jelle Batema Rietdekkersbedrijf. Wat heeft de afdeling Fotografie daar nu te zoeken? Op aangeven van oldtimer specialist Adriaan Kriek waren we getipt, dat deze meneer een oldtimerverzamelaar is: meer dan dertig voertuigen heeft hij links en rechts staan, waaronder, jawel, ook brandweer oldtimers en wel zeven stuks! Allemaal van het type Opel-Blitz. Een was er nog in restauratie en speciaal voor ons bezoek is er gezorgd dat ook deze aanwezig en toonbaar was en werden de overige zes uit de diverse opslagloodsen gehaald om op de bedrijfslocatie aan ons te kunnen worden getoond.

Een hele mooie afsluiting. Gelukkig pas op de terugweg naar Harlingen begon de regen in te zetten, maar toen waren alle voertuigen al in de pocket!

We kunnen daarom terugkijken op een mooie tocht met redelijk maar in ieder geval droog weer, waarbij op diverse posten een grote verscheidenheid aan voertuigen kon worden gefotografeerd.

Mede door de gastvrijheid en geweldige medewerking van de bezochte posten die hun materieel op deze zaterdag voor ons op een door ons gewenste plaats neer wilden zetten is het daarom een zeer geslaagde dag geworden. Daarom via deze weg nogmaals een woord van dank aan alle deelnemende korpsen. Een speciaal woord van dank aan Jelle Batema, die bij het eerste contact direct enthousiast was en alle medewerking wilde verlenen en ook nog eens voor twee chauffeurs had gezorgd. Verder dank aan lid Richard van der Toolen die voor deze dag de Opsteller Van Dienst wilde zijn.

Ook zijn we dank verschuldigd aan Lieuwe Hiemstra, die bij het opzetten van de tocht bijstand heeft verleend, “onze” Wim op deze dag heeft gereden en die onderweg onmisbaar bleek om poorten te openen en contacten met posten te leggen toen het even niet volgens de planning verliep. Tot in het nieuwe (fotografie) jaar!

Tot slot nog foto’s van de nieuwe Friesland TS Basis en de TS Compact. De bij dit artikel getoonde foto’s zijn van Bouwe Prins, Kees Verhoef en Paul Maissan. Gebruik van deze foto’s zonder schriftelijke toestemming is niet geoorloofd.