Nederlandse Vereniging van Belangstelenden in het Brandweerwezen

Verslag FTT België 19-08-2017

Hoewel de weergoden en hun link naar de aarde (“Buienradar” genaamd) niet al te veel goeds voorspelden bleken beide de leden van de afdeling fotografie toch behoorlijk ter wille te zijn geweest. Op zaterdag 19 augustus 2017 hadden we het dan wel niet altijd helemaal droog, het licht was in ieder geval ruimschoots voldoende om fraaie plaatjes te schieten van het moois, dat de brandweerkorpsen in de omgeving van Antwerpen ons te bieden hadden.

Serge Amores had er weer voor gezorgd, dat de verschillende commandanten brandweer in de zone Rand (want ook België verheugt zich momenteel in Regionale brandweerkorpsen) en die van het Vliegveld Antwerpen ons met alle mogelijke medewerking hebben ontvangen.

In Zoersel konden we na de koffie en de instructies voor de dag het wagenpark fotograferen, waarna we ook de voertuigen van de voorpost Sint Antonis op de plaat konden zetten. Vandaar ging het naar Zandhoven, waar  de voertuigen zelfs op een afstandje van de kazerne gefotografeerd konden worden, omdat daar meer plaats was en de veiligheid van de fotografen beter gewaarborgd zou zijn. Ook de van een oefening terugkerende voertuigen konden daar op de foto vastgelegd worden.

Dan was Ranst en vervolgens Wommelgem aan de beurt.

Van Wommelgem ging het naar het fraaie oude fort waar de Bluschmaatschappij Wommelgem een fraaie verzameling historische voertuigen heeft ondergebracht. Alles wat al rijden kon mocht naar buiten en met de historische achtergrond van het fort kwam ook daar iedereen volop aan zijn trekken.

Als laatste stond het vliegveld Antwerpen op het programma. Ondanks de op één na hoogste fase van waakzaamheid voor wat betreft mogelijke terroristische aanslagen had Serge het voor elkaar gekregen, dat we ook daar konden fotograferen. Tevoren waren de deelnemers aan de tocht allemaal gescreend en de bevelvoerder van de vliegveldbrandweer  was naar eigen zeggen hoogst verbaasd, dat alle Nederlandse en enkele Duitse fotograferen allemaal door die screening waren gekomen. En daaruit bleek volgens hem “dat wij toch wel brave jongens waren”!  Dat gezegd zijnde werd het vele geel en het beetje rood van Antwerp Airport voor het nageslacht in beeld gedocumenteerd en keerden alle 36 deelnemers “een beetje moe maar voldaan” huiswaarts.

We willen hierbij allereerst Serge Amores, maar niet minder ook alle medewerkers van de bezochte brandweerkorpsen heel veel dank zeggen voor hun voortreffelijke medewerking. Want als die hun vrije zaterdag niet hadden opgeofferd en de voertuigen met veel geduld op een mooi plekje hadden neergezet, waren de foto’s niet zo mooi geworden als ze nu zijn.

Namens de Afdeling Fotografie van de VBB,
Peter Snellen