Verslag FTT Achterhoek 06-07-2019

Zaterdag 6 juli bezocht de afdeling Fotografie een aantal korpsen in het oostelijk deel van de Achterhoek. Gestart werd bij het korps Groenlo, waar de deelnemers zich in de mooi ingerichte kantine van onze gastheren verzamelden en hartelijk met koffie of thee werden ontvangen. Naast vier grote voertuigen in de remise bleken er op het buitenterrein ook nog enkele voertuigen geparkeerd te staan. Op verzoek van de organisatie werd door onze gastheren gelijk nagekeken of van deze auto’s de sleutels te vinden waren. Dat lukte helaas niet van alle voertuigen, maar bijvoorbeeld wel van een bijzondere Volvo TS die achter gesloten deuren van een klein gebouwtje gestald bleek te staan:

Voordat met fotograferen gestart werd nam Johan Dupain (voorzitter van onze vereniging en tevens afdelingsbestuurslid van afdeling Fotografie) het woord om de laatste informatie met de aanwezige leden te delen. Tevens gaf Johan nogmaals aan dat het voor het afdelingsbestuur steeds moeilijker is en wordt om, zonder hulp (in welke vorm dan ook) van onze leden, elk jaar vier bijeenkomsten/toertochten te blijven organiseren. Dit omdat het aantal organiserende bestuursleden te beperkt is en zij bovendien ook nog diverse andere (niet VBB) verplichtingen hebben. Het valt niet uit te sluiten dat door een gebrek aan ondersteuning vanuit onze leden, dit van invloed kan worden op het aantal te organiseren activiteiten in de toekomst. 

Hierna vertrokken we met zijn allen naar buiten, waar onze gastheren hun voertuigen steeds één voor één net naast de kazerne op een mooi fotogeniek plekje (letterlijk) in het zonnetje voor ons neerzetten. De voertuigen van Groenlo zelf werden na het fotograferen vervolgens voor de kazerne neergezet, zodat aan het einde nog een mooie line-up ontstond:

Inmiddels was de bus gearriveerd en werd koers gezet naar de tweede post van deze dag: Lichtenvoorde. De gastheer en gastvrouw van deze post waren al vroeg in de weer geweest en dat betekende dat alle voertuigen voor de kazerne al in een line-up stonden bij onze aankomst:

Hierna gingen we verder aan de achterzijde van het kazerne terrein om alle voertuigen individueel op de foto te zetten. We kregen onder andere deze bijzondere tankautospuit (inhoud 9.500 ltr water/300 ltr svm) met dubbele achteras voor onze lenzen:

 
Verder was geregeld dat het regionale OvD-voertuig zich op deze kazerne zou melden en een toevallig aankomende DA werd natuurlijk ook gelijk door ons gearresteerd. Dat onze gastheer en -vrouw bereid waren alles voor ons te doen bleek al bij aankomst uit het feit dat er speciaal iemand van de personeelsvereniging was gekomen om de bij het korps in bezit zijnde oldtimer naar buiten te rijden:

Maar ook hun andere oldtimer werd speciaal voor ons naar buiten gehaald:

Een hartstikke mooie actie waarvoor zij beiden hartelijk werden bedankt. Toen was het al weer tijd om naar de volgende post te gaan: Aalten.

Het was een nauw straatje vlak bij de kazerne, waar onze bus niet makkelijk kon inrijden, dus dat werd twee keer steken. Ondertussen werd hier het eerste voertuig buiten gezet:


 
Post Aalten had ook nog een bijzondere MAN PM, die op ons verzoek ook nog even omgedraaid werd en aan de achterzijde werd geopend:

De voertuigen werden (ook) hierna weer teruggezet in de kazerne, maar zodanig dat ook hier nog een line-up was vast te leggen:

Hierna was het tijd om onze eigen meegebrachte lunch, waarvoor we gebruik konden maken van de kantine van onze gastheer. Toen het tijd was om te vertrekken leek het weer aan het veranderen te zijn: begonnen we met veel zon en werd het al snel best warm (heet), nu was de zon verdwenen en vooral bewolkt. Ondanks een dreigend uitziende lucht, bleef het gelukkig steeds droog en vertrokken we naar post Varsseveld.

Daar aangekomen was het even zoeken (en evalueren) wat de beste foto locatie moest worden en toen dat definitief besloten was konden we weer losgaan:

Op deze post stond ook een bijzondere combinatie die onze leden ook apart op de foto wilden zetten:

Voor onze gastheren was (ook op deze post) niets teveel, alleen bleek hier wel wat assistentie voor nodig, die (redelijk) spontaan tot stand kwam:

Vervolgens was het de post Dinxperlo die we gingen bezoeken. Daar aangekomen stond de tweede oldtimer van deze dag al te pronken voor de kazerne: een Austin autospuit met bijzondere opbouw van Van Bergen uit 1954:

Ook hier waren er weer enthousiaste mannen die alle moeite namen om de diverse voertuigen voor ons op de “juiste” plaats neer te zetten, met bijvoorbeeld dit als resultaat:

Helaas bleek het voertuig van de bedrijfsbrandweer Saba niet van het terrein af te mogen. Eén van onze gastheren zegde daarop toe om van het voertuig een foto te maken zodat deze te zijner tijd aan de leden beschikbaar gesteld zal worden via de website. Tussen het fotograferen door was er voor ons door onze gastheren nog koffie geschonken, een mooie geste!

De mooie Austin oldtimer, die natuurlijk voor ons ook werd gedraaid zodat de fraaie achterkant met goed licht was te fotograferen, was het laatste voertuig op deze post en hierna gingen we op weg naar alweer de laatste post van deze toertocht: Winterswijk, waar een kazerne vol interessante voertuigen op ons stond te wachten:

Ook hier werden wij weer ontvangen door zeer enthousiaste gastheren die één voor één alle voertuigen naar onze wens parkeerden:

Nadat het laatste voertuig was vastgelegd werden wij nog uitgenodigd om in de kantine een kop koffie te drinken. Tijdens dit samenzijn werd door Marian Zeelenberg nogmaals benadrukt dat als de leden voor het nieuwe jaar het aantal fototoertochten op hetzelfde aantal (en kwaliteit) willen houden er toch echt hulp (in welke vorm dan ook) nodig is van die leden, anders zal dit niet langer mogelijk zijn. Zij maakte hierbij bekend dat ze het (interim) voorzitterschap van de afdeling Fotografie per direct zal neerleggen. Dit vanwege persoonlijke omstandigheden, maar ook door de al zeer drukke werkzaamheden als secretaris van de vereniging VBB zelf. Voorlopig zal Paul Maissan deze taak voor zijn rekening nemen, omdat een volgende fototoertocht op zaterdag 21 september naar onder meer de Defensiebrandweer van de Koninklijke Marine in Den Helder al volop in voorbereiding is.

Hierna was het tijd om voor de laatste keer de bus in te stappen die ons weer terug zou rijden naar het beginpunt in Groenlo. Gelukkig toen pas begon het onderweg te regenen, maar dat maakte niet meer uit: alle voertuigen van deze dag konden worden vastgelegd zonder een enkele drup regen!

We kunnen terugkijken op een zeer mooie en geslaagde fototoertocht, getuige ook deze (representatieve ?) groep met tevreden leden:

Namens de deelnemers worden Simon Frank en Marian Zeelenberg hartelijk bedankt voor alle moeite die zij weer in gestoken hebben om er een mooie fototoertocht van te maken met veel interessant materieel. Echter deze dag was uiteraard mede een groot succes door de geweldige medewerking van alle bezochte posten, die allen zeer gastvrij waren en waarvoor niets teveel was om aan al onze wensen te voldoen. Wij zijn hen daarom ook veel dank verschuldigd.

Tekst: Paul Maissan, Peter IJzerman en Simon Frank

Foto’s: Paul Maissan en Simon Frank