Verslag FTT Amsterdam 13 april 2019

Tekst: Kees Verhoef & Foto’s: Johan Dupain


Op 13 april organiseerde de Afdeling Fotografie de eerste Fototoertocht (FTT) van het jaar in Amsterdam (en omgeving), waaraan 47 leden deelnamen. De bloemenveiling in Aalsmeer was het startpunt voor deze dag, waar we vriendelijk werden ontvangen met koffie.
Uiteraard werden ook de voertuigen van de bedrijfsbrandweer (een MAN-tankautopuit, Mercedes-Benz Vito met aanhanger en een elektrocar) op een geschikte locatie gezet, zodat ze gefotografeerd konden worden. Tijdens de vroege start was de koude temperatuur op de gezichten van de leden af te lezen, maar gelukkig scheen de zon!

Vervolgens stapten alle deelnemers in de bus naar Amsterdam naar kazerne Anton aan de Langbroekdreef waar tankautospuit en autoladder prachtig in de zon gefotografeerd konden worden.
Hierna ging het naar de geheel verbouwde kazerne Willem aan de Ringdijk om de daar gestationeerde tankautospuit en autoladder op de foto te kunnen zetten. Vervolgens werden de kazernes Pieter en Osdorp bezocht. Bij Pier Azië lag de blusboot ‘Jan vd Heyden IV’ te wachten om zich te laten zien. Tijdens de demonstratie van de waterkanonnen kwam de zon erbij en kregen we de regenboog er ook nog bij.

Op naar Pier Afrika waar de voertuigen van Amsterdam-Amstelland in onderhoud gaan, hier konden de leden een korte lunch gebruiken. Vlak daarna konden de fotografen de primeur van Amsterdam op de foto plaatsen; twee nieuwe tankautospuiten met Rosenbauer Compact Line-opbouw op Mercedes-Benz Atego-chassis.Bij dit nieuwe voertuig werd de traditionele groepsfoto gemaakt. Op Pier Afrika staan ook de voertuigen van de BrOn (Brandweer Ondersteuning) gestationeerd, die ondersteuning bieden bij grote inzetten. De BrOn-voertuigen die verplaatst konden worden, werden door twee medewerkers van Pier Afrika naar buiten gereden. Een diversiteit aan voertuigen kregen de leden hierdoor voor de lens. Hartelijk dank hiervoor aan P. Kamberg en T. Graeff die dit mogelijk maakten.

Toen naar kazerne Teunis waar bij aankomst de hier gestationeerde tankautospuit, autoladder en hulpverleningswagen al buiten op ons stonden te wachten. Ondanks de drukke weg waar de kazerne aan gevestigd is, konden we prima foto’s maken. Kazerne Hendrik aan de Marnixstraat kreeg een melding toen de spitswagen aankwam, waardoor we moesten beginnen met autoladder. Al snel was de TS weer terug en voegde zich bij de locactie om op de foto te gaan. Ook de commandowagen kwam er nog bij.

Vervolgens gingen we over de drukke wegen van Amsterdam naar de oudste kazerne van Amsterdam: Dirk. Ook REPORTAGE daar werden de tankautospuit en autoladder naar buiten gereden. Tussen de toeristen werden de auto’s voor het nostalgische gebouw, waar alle vele jaren de brandweer gevestigd is, gefotografeerd.

Kazerne Victor melde dat ze onverwachts op 112 middag in de wijk verwacht werden en dat wij daar ook naar toe konden komen (hier was meer ruimte voor de bus en om foto’s te maken van de de tankautospuit en autoladder). Kazerne Nico aan de IJ-tunnel had bij aankomst van de spitsauto een melding voertuigbrand. Daarom zijn we ook daar begonnen met de autoladder. Gelukkig kwam de TS vrij snel terug en voegde deze zich bij het fotomoment. Ook de waterongevallenwagen mocht hier natuurlijk niet ontbreken.

Als laatste konden we naar de kazernes IJsbrand en Zebra om daar de tankautospuit op de gevoelige plaat vast te leggen. Rond 18.00 waren de fotografen weer terug aan de bloemenveiling in Aalsmeer waarna iedereen zijn weg naar huis vervolgde. Onze dank gaat uit naar de Amsterdamse brandweer waarbij elk moment de pieper kan gaan, maar er ook flexibele medewerking is om te fotograferen.