Ter land, ter zee en in de lucht

Gepubliceerd op: 23 april 2018.
Auteur: Backfire.

Mouwemblemen van de brandweerkorpsen bij onze krijgsmachtonderdelen.

Veel verzamelaars verzamelen mouwemblemen (Badges/Patches) van de brandweer. National of internationaal. Van een bepaald land of bepaalde stad.

Zelf houd ik het voornamelijk bij luchthavenbrandweer (ARFF) en dan met name die van Nederlandse luchthavens en de onze eigen Koninklijke Luchtmacht.Maar dat betekent niet, dat ik wars ben van mouwemblemen van andere korpsen.

In dit artikel heb ik de nadruk gelegd op de mouwemblemen van onze krijgsmachtonderdelen. Want bij alle uniformiteit (het leger nu eenmaal eigen) blijkt er toch een grote behoefte te bestaan aan kenmerken van eigenheid en van trots op het eigen korps.

“In veilige handen”

Het is niet altijd makkelijk om aan mouwemblemen te komen. Veel ervan heb ik kunnen krijgen via een van onze leden in Doetinchem. Misschien was hij wel de aanstichter van deze vorm van verzamelgekte? René had meestal de nieuwste mouwemblemen razendsnel. Ook Michel Huber was een goede leverancier. Helaas zijn beide heren inmiddels gestopt met dit onderdeel van hun verzameling en zijn we nu aangewezen op andere bronnen, zoals veilingsites.

Enkele van de getoonde emblemen zijn zeer moeilijk te vinden. Bijvoorbeeld het embleem van Twenthe met de E-One crashtender erop. Hiervan zijn slechts 25 gemaakt.
Maar diezelfde moeilijkheidsfactor geldt voor de emblemen van inmiddels opgeheven vliegbases (en de bijbehorende brandweerkorpsen) – en dat blijken er toch heel wat te zijn.

De vliegbasis Leeuwarden heeft er een met een haan, en een met een draak erop.
Het embleem van de vliegbasis Leeuwarden met een haan erop heeft voor mij een speciale betekenis.

Omdat ik in de buurt van de vliegbasis woon en mijn achternaam ook nog eens “Haan” is moest ik deze, hoe dan ook zien te bemachtigen. De betekenis van het embleem is bij menig verzamelaar niet bekend. Ook bij mij niet tot dat ik hem bij toeval tegenkwam op het internet.

Mouwemblemen geven een aardig tijdsbeeld. Aan de hand van de afgebeelde voertuigen kun je soms zien, welk embleem eerder of later was dan een bijna gelijk embleem.
Je kunt aan de hand van de emblemen nagaan, welke vliegbases (of marinebases) er geweest zijn, nog niet eens zo heel lang geleden.

Internationale samenwerking zelfs valt er soms uit af te lezen.

Bovendien zijn het vaak kleine kunstwerkjes. En wie zijn kennis van het latijn weer eens op wil halen, kan uiteraard ook bij mouwemblemen terecht. En tot slotte…zeg nou zelf: het is toch gewoon leuk op jacht te gaan naar juist dat ene, ontbrekende exemplaar in je collectie.

Moderne emblemen – op een gevechtstenue moet het niet al te fleurig zijn