Rosenbauer RT, brandweerwagen van de toekomst

Publicatiedaum: 16-07-2020.
Auteur: Kenbri Fire Fighting.

– PERSBERICHT –

Numansdorp – Rosenbauer presenteert het prototype van de brandweerwagen van de toekomst, de Rosenbauer RT.

De eerste hybride brandweerauto is bijna klaar voor serieproductie.
Begin van intensieve tests van de rijeigenschappen van het complete voertuig.
Concept Fire Truck (CFT) wordt Revolutionary Technology (RT).

Het meest revolutionaire en vooruitstrevende voertuig in de brandweersector heeft de conceptfase verlaten en zet grote stappen richting de serieproductie. Ongeveer vijf jaar geleden begon Rosenbauer met de ontwikkeling van de eerste hybride brandweerauto. Nu presenteert Rosenbauer de Revolutionary Technology (RT) en gaat de testfase van het complete voertuig in.

CFT wordt RT
Het voertuig is een technisch prototype, dat reeds alle essentiële kenmerken van het toekomstige eindproduct heeft. Om dit te onderstrepen is de productnaam gewijzigd van Concept Fire Truck (CFT) in Revolutionary Technology (RT). Deze nieuwe naam is in lijn met de overige Rosenbauer voertuigen, zoals de Rosenbauer AT (Advanced Technology) en de Rosenbauer ET (Efficient Technology).

De naam RT benadrukt bovendien de unieke kenmerken van het voertuig. Michael Friedmann, Head of Group Strategy, Innovation & Marketing bij Rosenbauer zegt daarover: “We hebben bewust voor deze naam gekozen omdat we ervan overtuigd zijn dat de RT een ingrijpende verandering betekent, een revolutie in de constructie van brandweerwagens. Het voertuig is niet alleen een verdere ontwikkeling of een nieuwe generatie van een bestaand type of serie, maar in plaats daarvan een antwoord op nieuwe vragen, gebaseerd op volledig nieuwe benaderingen en technologieën. Technologieën waarvan wij denken dat ze toonaangevend kunnen zijn en misschien zelfs baanbrekend voor de toekomst van brandweerwagens en brandweerkorpsen.”

Intensief testen
Het RT prototype wordt nu intensief getest met de nieuwste sensorsystemen en meettechnieken. De rijeigenschappen van het totale voertuig, d.w.z. de rijdynamiek, de rijveiligheid en de stabiliteit in bochten, worden op testlocaties onder een grote diversiteit aan belastingsprofielen uitgeprobeerd.

Zo biedt bijvoorbeeld de testbaan in St. Valentin (Oostenrijk) een ideale reeks testscenario’s: op verschillende terreinen, asfalt- en grindhellingen, onverharde slecht bereden wegen en wisselende hellingen (met hellingen tot 60%). Hiermee kunnen allerlei omstandigheden en factoren gesimuleerd worden waaraan een brandweerauto tijdens zijn hele levenscyclus wordt blootgesteld.

Eerste brandweerkorpsen met prototype
Terwijl het huidige prototype als primair testmodel bij Rosenbauer blijft, worden de volgende drie prototypes later dit jaar na de testfase overgedragen aan de eerste samenwerkingspartners: Brandweer Berlijn, Brandweer Amsterdam en de Dubai Civil Defence.

Specificaties Rosenbauer RT
Voertuigtechnologie:
Volvo Penta elektrische aandrijflijn
Aandrijfvermogen van beide motoren: max. 350 kW
Dieselaangedreven BMW Range Extender
Twee hoogspanningsbatterijen met 100 kWh beschikbare capaciteit
Permanente vierwielaandrijving
Elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP)
Neerlaatbare onderwagen (bodemvrijheid 175-250-350 mm)
Extra achterasbesturing (vierwielbesturing) voor optimale wendbaarheid

Brandbestrijdingsmiddelen:
NH35-pomp (FPN 10-3000 en FPH 40-400, conform DIN EN 1028)
Pompaandrijving met generator (elektrisch) of met dieselmotor (mechanisch)
Schuim-doseersysteem: FIXMIX
Tankvolume: 2.000 liter water en 200 liter schuim
Drukaansluitingen aan de voorkant en aan beide zijden

Over Kenbri
Kenbri Fire Fighting is exclusief partner en leverancier van Rosenbauer voor de Nederlandse markt. Kenbri is een toonaangevend bedrijf op het gebied van professionele brandbestrijding. Kenbri levert, onderhoudt en verhuurt. Met 200 medewerkers en vanuit 4 vestigingen (Numansdorp, Den Helder, Hoogeveen en Beveren) bedient Kenbri veiligheidsregio’s, brandweer, industrie, defensie, luchtvaart en de offshore sector.

Kenbri Fire Fighting B.V.
Industriestraat 8
3281 LB  Numansdorp
Tel. 0187- 49 35 88
www.kenbri.nl