Nederlandse Vereniging van Belangstelenden in het Brandweerwezen

Nieuwe TLF 4000

Gepubliceerd op: 28 oktober 2018.
Auteur: Burkhard Giese.

Onlangs werd het nieuwe voertuig, een TLF 4000, afgeleverd bij de vrijwillige brandweer van Winsen.

Nog dezelfde dag werd het door de korpsleden bezichtigd. Opgebouwd is deze TLF 4000 op een MAN TGM 18.290 chassis met inschakelbare vierwielaandrijving en een motorvermogen van 213 kW (290 PK). De brandweertechnische opbouw werd verzorgd door Magirus Brandschutztechnik in Ulm.

De watertank heeft een inhoud van 4500 liter en ook is er een tank voor schuimvormend middel met een inhoud van 500 liter. De pomp levert 3000 l/min bij een druk van 10 atmosfeer. Op het dak van de opbouw bevindt zich een waterwerper met een vermogen van 3000 l/min. Bovendien is voor op het voertuig een een tweede waterwerper aanwezig, die 2000 liter per minuut kan leveren. Voor de bescherming van bemanning en voertuig bij oppervlaktebranden zijn er douchekoppen onder het voertuig aangebracht. In de opbouw is een hygiënebord aangebracht, waardoor de bemanning in de gelegenheid is zich de handen te wassen of zich te ontsmetten. De bediening van pomp en schuimmenging gaat geheel elektronisch door middel van een display bij de bedieningsplaats voor de pomp.

Opleiding en instructie voor deze moderne techniek zijn al volop aan de gang en zullen de komende weken nog worden voortgezet.

Die instructie gaat niet alleen om het bedienen van de moderne techniek, maar ook rijinstructie met het nieuwe voertuig. Met deze wagen beschikt de vrijwillige brandweer van Winsen niet alleen over een moderne tankautospuit voor de huidige omstandigheden, maar is men ook goed uitgerust voor de komende jaren.