Hulpverlening op de Elbe

Gepubliceerd op: 25 juni 2018.
Auteur: Burkhard Giese.

Een schip in nood heeft eind juni 2018 hulp gekregen d.m.v. de boten van de brandweer van Hoopte.

Een ongeveer 11-meter lang plezierjacht is ter hoogte van kilometerpaal 600 op de Elbe (onder Hamburg) zonder aanwijsbare oorzaak vlak bij de oever aan de grond gelopen. Om het schip en de opvarenden te helpen, rukte de vrijwillige brandweer van Hoopte uit. Die hadden het schip in nood snel bereikt, ook omdat men over vaartuigen beschikt.

Ook de vrijwillige brandweer van Hamburg-Kirchwerder-Zuid rukte uit, maar hoefde niet meer in actie te komen, omdat het schip door het opkomende water weer vlot kwam.

Onder begeleiding van de brandweer zoek het motorjacht de veilige haven op.

De opvarenden hadden geen verwondingen opgelopen en ook de boot bleek geen water te maken. Onder begeleiding van de beide boten van de brandweer Hoopte kon het schip in de haven van Stöckte aanleggen. Na een goed uur was de inzet van de brandweer daarmee afgerond.

Detailopnamen van de brandweervaartuigen

Op herhaling

Een goede week later moest men opnieuw op het water in actie komen. Ook dit keer moest men weer een pleziervaartuig te hulp schieten. Ter hoogte van de aanlegplaats van het veer bij kilometer 599 dreef op dinsdagavond 3 juli 2018 dat schip met motorpech in de vaargeul. De brandweer onderzocht dat schip op verdere schade. Toen daarvan geen sprake bleek te zijn nam de boot van de brandweer het schip op sleeptouw en naar de aanlegplaats van de veerboot gebracht. Na een goed half uurtje was het gevaar voor de scheepvaart voorbij.

De hulpverlening op 3 juli

Noot redacteur: artikel bedoelt voor rubriek “Inzetverslagen”.