Hong Kong International Airport in model

Voor het eerst gepubliceerd op: 08 april 2018.
Publicatiedatum: 08-10-2020.
Auteur: Backfire

De brandweer van deze luchthaven in model.

De internationale luchthaven van Hongkong is gelegen bij het eiland Lantau. De luchthaven dankt zijn naam ‘Chek Lap Kok’ (dat wordt geschreven als: 赤鱲角機場 ) aan het kunstmatig eiland, waarop dit vliegveld gelegen is.

De oude luchthaven, Kai Tak, was dringend aan vervanging toe, aangezien de populatie van Hongkong blijft groeien. Die oude luchthaven stond bekend om zijn spectaculaire “13-approach”, waarmee deze als de op vijf na extreemste en gevaarlijkste luchthaven ter wereld bekend stond.

Een nieuwe luchthaven
In de jaren negentig werd begonnen aan de bouw van de nieuwe luchthaven. De kosten waren bijna 20 miljard euro. Op 6 juli 1998 werd de luchthaven officieel in gebruik genomen.

Luchthavenbrandweer

Op dit ogenblik (2018) zijn er 4 RIV’s (Rosenbauer Panther 6×6), 4 crash tenders, 4 hose/foam carriers, 2 snorkels op Scania en 2 ambulances aanwezig, die verdeeld zijn over twee posten. Daarnaast heeft men nog enkele boten te beschikking. Twee catamarans en 6 speedboten zijn nodig, omdat het vliegveld door water omgeven is. Voor een categorie 10 luchthaven is dat een aardige hoeveelheid voertuigen die verdeeld zijn over twee kazernes: de hoofdwacht en een nevenwacht. Beide kazernes beschikken over exact hetzelfde materieel. De boten liggen paraat bij twee reddingsstations. Daarnaast heeft men een eigen trainingsfaciliteit, nabij de hoofdkazerne, waar twee vliegtuigsimulatoren staan opgesteld en waar diverse scenario’s kunnen worden nagebootst.

Een “Barracuda” en een
“Reinolds Boughton”

Van een aantal wat oudere en meer recente typen zijn fraaie modellen te koop, die voorzien zijn van de kenmerkende opschriften van Hong Kong.

Een van de “Snorkels” en
een Scania schuimbluswagen

De meeste voertuigen/modellen die hier getoond worden zijn van Britse fabrikanten. Maar ook andere merken, zoals Walter, Oshkosh, Iveco-Magirus en Rosenbauer leverden en leveren voertuigen. De luchthavenbrandweer heeft altijd veel en modern materieel gehad. Hong Kong Airport heeft vaak als één van de eerste vliegvelden ter wereld de nieuwste voertuigen van een reeks. Tegenwoordig ziet men ook regelmatig Scania’s bij de brandweer van dit korps aangekocht worden en dat weerspiegelt zich in de hieronder getoonde modellen.

“RIV” Panther

Het modellenmerk Soar Art
werd opgericht in 2001. Onder hun producten zijn bouwkits van o.a. legervoertuigen/vliegtuigen zoals de Dora, een spoorwegkanon in schaal 1/35! Ook maken zij modellen vooral in de schaal 1/76, en daaronder een aantal fraaie brandweervoertuigen. Tot ongeveer 2010/11 hadden ze bijna 100 brandweermodellen in hun assortiment, maar toen waren ze ineens uit beeld. Vanaf 2017 zie je langzaam weer modellen verschijnen. Helaas zijn de oude (brandweer)modellen niet meer leverbaar en tegenwoordig zeer moeilijk te vinden. De modellen zijn gemaakt van kunsthars (resin). Je kunt de modellen tonen met rolluiken dicht, of deze verwijderen, waardoor pomp of gereedschap e.d. zichtbaar wordt.

Het voertuigenoverzicht in model:

Foto’s echte voertuigen: Theo van de Weerden; met hartelijke dank voor het beschikbaar stellen!
Foto’s modellen: Backfire

Nieuw:
Voor de liefhebbers en archivarissen, is dit artikel ook in PDF beschikbaar.