HACHETTE: prachtige brandweervoertuigen in 1:43
Hachette geeft momenteel in Frankrijk een reeks tijdschriften uit met als onderwerp de brandweerwagen door de loop der tijden. Daarbij krijgt u dan als toegift een model van zo’n fraaie brandweerwagen.

U leest het goed: het gaat om het tijdschrift en niet om het model. Onbegrijpelijk? Toch niet, want in Frankrijk is de BTW op leesvoer aanmerkelijk lager dan die op speelgoed en zo wordt dan het tijdschrift ineens het belangrijkste voorwerp in de verpakking. Ons, nuchtere modellenverzamelaars, is het natuurlijk om de modellen, allemaal in de schaal 1:43, te doen. Inmiddels zijn er al enkele schoonheden uitgebracht. Op moment van dit schrijven zijn er dat 25. Op een aantal blogs wordt het uiteindelijke aantal van 60 modellen genoemd! De lijst van wat tot nu toe is verschenen vindt u hieronder.

Zo is er bijvoorbeeld een tankautospuit voor in het terrein op Berliet FF (6×6) uitgebracht, die het in de steden en dorpen en vooral in de natuurgebieden van het door bosbranden zo vaak geteisterde Frankrijk ongetwijfeld goed doen.

Dat geldt dan vooral als hij wordt ondersteund door de typische lichte bosbrandwagen, die in dezelfde serie wordt uitgebracht.

Heel fraai is de Magirus Mercur “Rundhauber” in de uitvoering van TLF 16 (volgens de brochure TLF 15, waardoor het een zeer vroeg type zou kunnen zijn) die zelfs voorzien is van haspels aan de achterzijde, in de grotere schaal tot op heden nauwelijks vertoond.

Wat mij betreft (maar dat is een strikt persoonlijke smaak) steekt de Delahaye “Échelle Pivotante Méchanique de 26 M” met een Magirus ladderpakket er met kop en schouders boven uit. Dit voertuig, dat al in 1937 aan Monaco geleverd werd, is voortreffelijk nagemaakt. Het enige model dat er (in ongeveer 1 op 50) al van bestond was een vroege Dinky Toy.

Een voertuig dat in Nederland niet of nauwelijks bekend was is de “Porteur échelle”ofwel “ladderdrager”. Dit was een lichte vrachtwagen met daarop de “Escapeladder” (die in Frankrijk in de volkstaal vaak de “Rosalie” genoemd werd). Die ladder kon je er gemakkelijk afrijden en vervolgens reddingen uitvoeren vanuit smalle binnenplaatsen en dergelijke. Eigenlijk het redmiddel van de toekomst, wanneer onze huidige zware hoogwerkers niet meer tussen de aan twee zijden van de straat geparkeerde auto’s door kunnen.

In ons land laait de discussie over de bemanning voor de eerste uitruk regelmatig weer op. In Frankrijk waren al in de jaren dertig van de vorige eeuw speciale “SIVs” in gebruik, die daar natuurlijk “Premier Secours” (eerste hulp) heetten! Er is dus niet zo heel veel nieuws onder de zon. In Parijs (en enkele andere steden) had men speciaal ontworpen voertuigen voor dit doel. Enkele daarvan worden nu ook door Hachette uitgebracht, zoals deze Hotchkiss (links) en deze ontzettend fraaie Ford (rechts) voor kleine klussen.

Ook een typische Franse tankautospuit is inmiddels uitgebracht.
Bij een van oorsprong Franse reeks is het natuurlijk niet verwonderlijk, dat er hoofdzakelijk modellen van Franse voertuigen worden uitgebracht. Niettemin zullen er verderop in de serie nog best wat wagens uit andere landen komen, ook van die typische modellen. De keuze van die modellen valt voor een groot deel toe te kennen aan een van Frankrijks meest bekende kenners van brandweerwagens en schrijvers van boeken daarover.

Boven: Acmat bosbrandwagen en
een voertuig, in eerste instantie ontworpen voor de Franse luchtmacht
Onder: tankautospuit (Berliet) en tankwagen.
Als cadeaus bij de serie ontving men in Frankrijk (bij afsluiten van een abonnement) een Hotchkiss Jeep met bootaanhanger en een Canadair blusvliegtuig in schaal 1:144. Als dat nu maar niet hetzelfde vliegtuigje is, dat eerder bij “Delprado” in Frankrijk werd uitgebracht …



Enkele steden in Frankrijk (Parijs en Lyon bijvoorbeeld) hadden in de jaren 1950 de beschikking over een zogenaamd “Ensemble Grande Puissance”, bestaande uit twee voertuigen: een autospuit (met een groot vermogen pomp) die samen met een slangenwagen/autospuit met monitor een behoorlijk waterballet kon verzorgen. De gecombineerde SW/AS was het equivalent van het Amerikaanse systeem dat in sommige steden aldaar werd gebruikt onder de naam “Super pumper system”, “Satelite” of “Boatwagon”.

