HACHETTE: prachtige brandweervoertuigen in 1 op 43 deel 2
In het eerste artikel over dit onderwerp maakten we kennis met de eerst uitgegeven modellen van HACHETTE. In dit tweede artikel vervolgen wij de reeks.
Omdat op deze site de wat grotere foto’s veel mooier overkomen, hebben we besloten om wat minder tekst, maar daarentegen wat meer grotere foto’s te plaatsen.
Dit artikel kwam tot stand dankzij een grote inbreng van Louis van Telgen.
Deze modellen schijnen in Nederland niet rechtstreeks te worden geleverd. Het fenomeen kiosk is hier ook niet zo verbreid als in andere landen. Maar eraan geraken hoeft geen groot probleem te zijn. Op de diverse (auto-) ruilbeurzen komt men de wagens regelmatig tegen, net als op internet. Wel zijn de prijzen zeer uiteenlopend, namelijk globaal tussen de tien en de dertig euro, met een enkele uitschieter naar boven.
Enig vergelijkend warenonderzoek is dus wel op zijn plaats.

Onder nummer 14 werd een Duits/Franse/Italiaanse combinatie uitgebracht, een Unimog met Franse opbouw en Italiaanse opschriften.
Het eerste voertuig van Hachette dat ik op deze schaal in handen kreeg was deze militaire SIDES crashtender. Ook dit voertuig komt opnieuw in deze serie uit, maar dan in een civiele uitvoering. Het legergroene exemplaar uit mijn collectie stamt uit een vrachtautoserie, die Hachette eerder uitbracht.






Een vreemde eend in de bijt (ik bedoel: een Amerikaan in Frankrijk) is de autospuit van New York, die als nummer 28 in de reeks werd uitgebracht. Het is een bijzonder fraai en goed gedetailleerd model geworden, dat moet gezegd. Later in de serie zal er nog meer buitenlands materieel volgen, waarmee ook de kleurtjes in de vitrine weer eens anders zijn dan rood.


Kraanwagens, inmiddels in ons land bijna uitgestorven. Gelukkig zijn er wel nog altijd in dienst bij buitenlandse brandweerkorpsen.
De Magirus KW15 werd voor de buitenlandse markt ook opgebouwd op andere chassis dan dat van de bekende Eckhauber met de wel erg lange neus. Op een Berliet werd er in 1959 bijvoorbeeld een exemplaar van gebouwd voor de brandweer van Yvelines, die bewaard wordt in het brandweermuseum van Lyon.



U herinnert zich ongetwijfeld, dat we in deel 1 van de beschrijving van de HACHETTE modellen gesproken hebben over het “Ensemble grande puissance”, de voorloper van ons eigen “grootwatertransport”. Welnu, in dat eerste deel werd de slangenwagen met groot vermogen pomp besproken, maar vanaf nummer 45 is het tweetal compleet. De groot vermogen autospuit die erbij hoort wordt nu uitgeleverd in de uitvoering van de Parijse brandweer.



Belgische voertuigen kwam je tot voor enkele jaren zelden of nooit tegen. De zogenaamde tijdschriftenseries brachten daar eindelijk eens verandering in. Dat begon bij DelPrado, die enkele Belgische schoonheden (weliswaar wat vereenvoudigd) uitgebracht, gevolgd door Atlas, dat in 1 op 76 een mooie, typisch Belgische wagen uitbracht. Hoewel van een ander korps, heeft ook HACHETTE besloten een soortgelijke wagen hier ten tonele te voeren. Kijk en geniet…zo mooi waren brandweerwagens ooit!



- voor de verzamelaars hebben wij een (voorlopige) pdf samengesteld waarop u alle tot nu uitgebrachte modellen kunt terugvinden.
