HACHETTE: prachtige brandweervoertuigen in 1 op 43 deel 2

In het eerste artikel over dit onderwerp maakten we kennis met de eerst uitgegeven modellen van HACHETTE. In dit tweede artikel vervolgen wij de reeks.
Omdat op deze site de wat grotere foto’s veel mooier overkomen, hebben we besloten om wat minder tekst, maar daarentegen wat meer grotere foto’s te plaatsen.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een grote inbreng van Louis van Telgen.

Deze modellen schijnen in Nederland niet rechtstreeks te worden geleverd. Het fenomeen kiosk is hier ook niet zo verbreid als in andere landen. Maar eraan geraken hoeft geen groot probleem te zijn. Op de diverse (auto-) ruilbeurzen komt men de wagens regelmatig tegen, net als op internet. Wel zijn de prijzen zeer uiteenlopend, namelijk globaal tussen de tien en de dertig euro, met een enkele uitschieter naar boven.
Enig vergelijkend warenonderzoek is dus wel op zijn plaats.

Een echt Europees voertuig

Onder nummer 14 werd een Duits/Franse/Italiaanse combinatie uitgebracht, een Unimog met Franse opbouw en Italiaanse opschriften.

Het eerste voertuig van Hachette dat ik op deze schaal in handen kreeg was deze militaire SIDES crashtender. Ook dit voertuig komt opnieuw in deze serie uit, maar dan in een civiele uitvoering. Het legergroene exemplaar uit mijn collectie stamt uit een vrachtautoserie, die Hachette eerder uitbracht.De militaire …
…en de civiele uitvoering.
Nummer 17 van de serie is deze fraaie gele wagen. Een andere kleur is altijd wel interessant in een brandweerverzameling, waar doorgaans het rood overheerst…
Nummer 18 is dan weer een (rode) autoladder op Renault.
Nummer 26 is een schuim-/poederblusvoertuig voor de chemische industrie op Berliet met een typische SIDES opbouw.
Nummer 27: een zware tankwagen op Citroën 46 CD met een opbouw van Drouville. Franser kan het haast niet!

Een vreemde eend in de bijt (ik bedoel: een Amerikaan in Frankrijk) is de autospuit van New York, die als nummer 28 in de reeks werd uitgebracht. Het is een bijzonder fraai en goed gedetailleerd model geworden, dat moet gezegd. Later in de serie zal er nog meer buitenlands materieel volgen, waarmee ook de kleurtjes in de vitrine weer eens anders zijn dan rood.

Nummer 28, Engine 9 van New York Fire Department.
Nummer 30, de kraanwagen van Magirus, maar nu wel gebouwd op Berliet.

Kraanwagens, inmiddels in ons land bijna uitgestorven. Gelukkig zijn er wel nog altijd in dienst bij buitenlandse brandweerkorpsen.
De Magirus KW15 werd voor de buitenlandse markt ook opgebouwd op andere chassis dan dat van de bekende Eckhauber met de wel erg lange neus. Op een Berliet werd er in 1959 bijvoorbeeld een exemplaar van gebouwd voor de brandweer van Yvelines, die bewaard wordt in het brandweermuseum van Lyon.  

Nummer 33 is een brandweervoertuig naar de Franse norm (FIN) op Laffly, met een motorspuit van Guinard, zoals we die eigenlijk alleen maar in Frankrijk zagen: zo’n eitje, waarvan de bovenkant open kan. Maar dan is er ook een gedetailleerd modelletje van de motorspuit te zien!
Nummer 35 is dan weer een niet-Frans voertuig. Ditmaal een tankautospuit op IFA W50 LA uit de voormalige DDR. Deze is uitgerust met een monitor.
Nummer 43, een Renault met een opbouw van Camiva, speciaal ingericht voor de hulp bij verkeersongevallen.

U herinnert zich ongetwijfeld, dat we in deel 1 van de beschrijving van de HACHETTE modellen gesproken hebben over het “Ensemble grande puissance”, de voorloper van ons eigen “grootwatertransport”. Welnu, in dat eerste deel werd de slangenwagen met groot vermogen pomp besproken, maar vanaf nummer 45 is het tweetal compleet. De groot vermogen autospuit die erbij hoort wordt nu uitgeleverd in de uitvoering van de Parijse brandweer.

Het is een LAFFLY ACL5 C6, hier te zien van voren …
…en natuurlijk van achteren, zodat u de pomp en de haspels ook eens van dichtbij kunt bekijken.
Nummer 48, een bosbrandwagen van Brimont, de zogenaamde Apache.

Belgische voertuigen kwam je tot voor enkele jaren zelden of nooit tegen. De zogenaamde tijdschriftenseries brachten daar eindelijk eens verandering in. Dat begon bij DelPrado, die enkele Belgische schoonheden (weliswaar wat vereenvoudigd) uitgebracht, gevolgd door Atlas, dat in 1 op 76 een mooie, typisch Belgische wagen uitbracht. Hoewel van een ander korps, heeft ook HACHETTE besloten een soortgelijke wagen hier ten tonele te voeren. Kijk en geniet…zo mooi waren brandweerwagens ooit!

Nummer 49, Belgische “Autopomp”van Verviers.
Nummer 50, een vliegveldbrandweerwagen gebouwd door SIDES, type S3X
Een echte Hamburger…deze Mercedes 1519/METZ autoladder.
  • voor de verzamelaars hebben wij een (voorlopige) pdf samengesteld waarop u alle tot nu uitgebrachte modellen kunt terugvinden.

Zeer de moeite waard!

Klik hier om naar de bovenvermelde pagina te gaan.