Nederlandse Vereniging van Belangstelenden in het Brandweerwezen

Verslag FTT Kennemerland 21-04-2018

Gepubliceerd op 26 april 2018

Waar de eerste (24 maart in Driebergen-Rijssenburg) primair in het teken stond voor het afdelingsbestuur om in contact te komen met de leden (om zo een helder en beter beeld te krijgen wat er bij die leden leeft en wat hun wensen/verwachtingen zijn) en het fotograferen dus bijzaak was, werd op 21 april uitsluitend de rode voertuigen op de foto gezet.

Een jaar geleden had ons lid Sander Kortekaas, actief brandweerman in de regio Kennemerland, zich gemeld, dat hij in zijn regio wel een fototoertocht kon en wilde organiseren. Samen met bestuurslid Simon Frank werd een en ander uitgewerkt in een mooie tocht.

Plaats van samenkomst was het (voor sommigen) verre Uitgeest, waar we hartelijk door enkele leden van het korps werden ontvangen met koffie en koeken. VBB voorzitter Martien Dral was aanwezig om een aantal lopende ontwikkelingen te bespreken: door persoonlijke omstandigheden heeft Wim Aichmann zich (voorlopig) teruggetrokken als voorzitter afd. Fotografie. Zijn taken worden waargenomen door Marian Zeelenberg. Daarnaast is de VBB nog dringend op zoek naar een bestuurslid ICT/website, aangezien beoogd bestuurslid Jeroen Brouwer zich heeft teruggetrokken. Nadat Sander Kortekaas zich had voorgesteld en kort het programma had toegelicht kon de eerste fotoshoot beginnen. Omdat de originele opstelplaats “bezet” was werd er snel naar een andere locatie gezocht en gevonden, waarbij de hele club meteen even korte wandeling kon maken:

Ook de voertuigen moesten dus een kleine pendel doen, maar dat was voor het korps Uitgeest geen enkel probleem. Daarna kon het fotograferen beginnen. Nadat het laatste voertuig op de foto was gezet en inmiddels de bus was gearriveerd en konden we naar de tweede post vertrekken: Heemskerk. Aldaar werd (uiteindelijk) gekozen om in een straatje met mooi groen en aan de andere kant water, vlakbij de kazerne, de voertuigen op te stellen. We moesten aan een enkele bewoner uitleggen wat er toch allemaal aan de hand was in het anders zo rustige straatje, want het was af en toe best druk, omdat er ook nog een paar voertuigen langskwamen die elders gingen oefenen. Het was geen probleem voor hen om bij terugkomst nog even voor onze groep fotografen een stop te maken, waarvoor onze hartelijke dank! Het wachten daarop werd door mede organisator Sander opgevuld met een drankje bij een toen al stijgende temperatuur.

Nadat alles in Heemskerk was vastgelegd werd koers gezet naar het korps Beverwijk. Rondom de kazerne waren de wegen nog niet compleet aangelgd (af) maar dat hinderde ons niet om al het aanwezige materieel op de foto te zetten: van de eerte uitruk TS via een fiets, aanhangers tot het mooie Ford museumstuk.

Alhier verkozen sommige leden aan de “overkant” van het watertje te fotografen en en groep direct voor het opgestelde voertuig, waardoor er even gewerkt werd met een tweede Opsteller Van Dienst.

Nadat alle voertuigen op de foto waren vastgelegd en terwijl de (buiten) temperatuur ondertussen aardig was opgelopen, werden we gastvrij ontvangen in de kantine waar we onze eigen lunch konden oppeuzelen. Toen alle magen weer gevuld waren vertrokken we naar een toch wel bijzonder en niet makkelijk te bezoeken bedrijfsbrandweerkorps: Tata Steel. Hier was net buiten de bedrijfspoorten een mooie locatie waar alle aanwezige voertuigen voor ons werden neergezet. Zelfs de bedrijfsbeveiliging kwam kijken en zette hun twee voertuigen voor onze lenzen. Nog een bijzonder voertuig en tevens de tweede oldtimer die dag was de uit 1962 stammende Kronenburg Ford F600, die van alle kanten kon worden gefotografeerd.

Hierna werd koers gezet naar het vlakbij gelegen tweede bedrijfsbrandweerkorps: Crown van Gelder, waar we met bus en al het terrein op mochten rijden en de daar aanwezige twee voertuigen konden vastleggen. Ondertussen was het best wel warm geworden en ik heb nog nooit zoveel mensen de kreet horen zeggen “ahhh… lekker even in de schaduw”. Daarna was het korps Velsen aan de beurt, waar onder andere een HV-2 met kraan en een bijzondere door Visser Leeuwarden opgebouwde WO op de foto konden worden gezet. Er stonden nog diverse andere (prio2) DA’s, maar ondanks de pogingen van Sander bleken helaas niet overal sleutels beschikbaar om die voertuigen op een meer fotogenieke plaats neer te zetten. Nadat hier alles was vastgelegd gingen we richting IJmuiden. Na een stukje haven sightseeing kwamen we bij de pier/vuurtoren. Er was daar precies genoeg plek om aan de ene kant het voertuig neer te zetten en wij als fotografen aan de andere kant.

Vervolgens kwam ook de 4×4 van de Reddingsbrigade nog langs die natuurlijk ook op de foto moest. Hierna zou het in principe klaar zijn geweest, maar de brandweermannen wilden hun TS ook nog wel even op het strand laten zien. Hiervoor moest dan wel even de bandenspanning worden aangepast.

Einde van een hele mooie dag. Terug in Uitgeest had Sander nog een tas met presentjes voor elke deelnemer, waarna iedereen weer huiswaarts keerde. Allereerst hartelijk dank aan de korpsen Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Tata Steel, Crown Van gelder, Velsen, en IJmuiden voor hun gastvrijheid, geweldige medewerking en tijd om de voertuigen op die plaats neer te zetten zodat wij de mooiste plaatjes konden maken.

Ook dank aan Sander Kortekaas die voor alle posten de contacten heeft gelegd, Simon Frank om dit alles in tijd- en organisatieschema in te passen en opsteller van dienst Peter IJzerman om de voertuigen op de “juiste” plaats te zetten.

Zonnebrandcrème…geen overbodige luxe op zo’n mooie dag!
(Deze foto wordt – nog – niet gesponsord)


Hoe heet het was … maar vooral: hoe mooi!