Nederlandse Vereniging van Belangstelenden in het Brandweerwezen

Een mooi cadeau …

Gepubliceerd op: 14 augustus 2018.
Auteur: Burkhard Giese.

Historische Magirus studentendouche in brandweeruitvoering naar Magirus-Iveco museum in Ulm

Fritz Gerken en Ineke Oppelaar (van Nederlandse afkomst) zijn ook in ons land geen onbekenden.
Nadat men een DAF brandweerwagen van Defensie van een zekere sloop hadden gered, kwamen er nog meer wagens, die allemaal hetzelfde lot dreigden te ondergaan.

 Daarom kwamen er later een LF 16 en een TLF 16 op Magirus (Katastrophenschutz voertuigen) in hun bezit, wagens, die geheel “uitrukgereed” paraat staan en werd er ook plaats ingeruimd voor een tot brandweerwagen omgebouwde politiewagen.

Firtz Gerken en Ineke Oppelaar van de Vereniging voor het Behoud van Historische Bijzondere Voertuigen hebben nu hun Magirus-Deutz waterwerper geschonken aan het Magirus-Iveco Museum in Ulm.

Het voertuig werd in 1964 in Ulm gebouwd en met drie andere hetzelfde gebouwde voertuigen geleverd aan de Polizeidirektion Neumunster ( in Schleswig-Holstein).
Het is een Magirus Mercur 125 die wordt aangedreven door een 125 pk Deutz luchtgekoelde dieselmotor. De watertank heeft een inhoud van 4000 liter en de ingebouwde centrifugaalpomp kan 1600 l/min leveren. Op het dak van de dubbele cabine staan twee werpers, die beide 360° gedraaid kunnen worden.

Nadat de wagens in 1983 bij de politie uitgediend waren, werden die overgedragen aan de Kreis Ostholstein om die in te kunnen zetten bij de rampenbestrijding. De Kreis stationeerde deze wagens bij de brandweerkorpsen van Eutin, Heiligenhafen, Schönwalde am Bungsberg en Ahrensbök.  De waterwerpers van Eutin en Heiligenhafen werden al na enkele jaren buiten dienst gesteld, maar die van Schönwalde en Ahrensbök bleven verder dienst doen. Die van Ahrensbök werd in 1992 eigendom van de gemeente en werd in 2000 dan definitief buiten dienst geplaatst en geschonken aan een plaatselijke oldtimervereniging. 
In 2008 werden Fritz en Ineke benaderd met de vraag, of zij het voertuig zouden kunnen overnemen. Zo kwam de waterwerper uiteindelijk naar Borstel, een deelgemeente van Winsen/Luhe. Gedurende ongeveer 10 jaar hebben Fritz en Ineke met deze wagen oldtimer- en brandweerbijeenkomsten in Noord-Duitsland opgeluisterd.
Al in het afgelopen voorjaar werd er echter door hen over nagedacht, die wagen af te staan. Omdat beiden ook lid zijn van de Magirus-Iveco Vereniging in Ulm vroegen ze aan voorzitter Peter Burkhart of daar interesse was. Dat aanbod werd prompt geaccepteerd.

De gulle gevers, Ineke Oppelaar en Fritz Gerken nemen afscheid van hun geliefde voertuig onder toeziend oog van de transporteur.

Afgelopen maandag kwam er een dieplader om het zo gewenste voertuig af te halen. Na een goed uurtje was de Magirus geladen en de volgende dag al op weg naar Ulm. Daar zal hij een waardig plaatsje krijgen tussen de andere Magirusvoertuigen die het museum rijk is. Overigens, de laatste waterwerper uit de reeks is bij de Freiwilligen Feuerwehr Schönwalde am Bungsberg altijd nog in parate dienst.