De nieuwe Tux-tank, TLF-A 3000/100 en blusrobot

Publicatiedatum: 04-10-2020.
Auteur en fotografie: Simon Frank

Een Volvo als brandweerwagen komt in Oostenrijk wel vaker voor. Dat is dus niks bijzonders. Maar de “Freiwillige Feuerwehr Tux” heeft onlangs haar 30 jaar oude Mercedes 1226 AF 36 TLFA 3000 (Rosenbauer) vervangen door een Volvo FMX met vele extra’s.

Een brandweervoertuig voor dit korps in de bergen van Tirol moet vooral in winterse weersomstandigheden goed kunnen functioneren en dan nog op een hoogte tussen de 1300 en 2600 meter boven NAP. En de voertuigbediening op de weg en in het terrein moet voor de chauffeur makkelijk zijn. Volgens de brandweer voldoet de Volvo FMX hieraan.

Reddingsuitrusting en lier:
Bijzondere aandacht werd besteed aan het beladen van het voertuig. Naast de standaardbelading zijn in een kast alle gereedschappen voor de technische hulpverlening ondergebracht. Een reddingsschaar en –spreider en andere hulpverleningsgereedschappen van het merk Holmatro met de bijbehorende  krachtbron zijn daar ondergebracht. De lier van Rotzler (Treibmatic) met vijf ton trekkracht werd eveneens op de wagen geplaatst. En voor de eerste keer, althans voor de brandweer van Tux, werd een tank voor 100 liter schuimvormend middel ingebouwd.

Zoals men al gewend was bij de oude vierwiel aangedreven  tankautospuit werden alle slangen, het “rookgordijn” en de benodigdheden voor de adembescherming in één kast bijeen gebracht. Dat rookgordijn is een afscherming tegen rook en neerslaan van rookdeeltjes. Het apparaat is een transporteerbare en uitvouwbare constructie waarmee de omgeving inpandig wordt afgeschermd en de rook wordt tegengehouden en neergeslagen.

In de manschappencabine werd één zitplaats minder ingebouwd dan  te doen gebruikelijk is. In plaats daarvan werd een „actiontower“ ingebouwd, waarin de ademluchtmaskers, de portofoons, een warmtebeeldcamera en een grote rugzak met materialen voor de EHBO een plaatsje vinden. Op het dak bevindt zich een monitor, die vanuit de positie van de bevelvoerder te bedienen is, en die in werking gebracht kan worden zowel tijdens het rijden als tijdens stilstand van het voertuig.

Daarmee heeft Tux een voertuig gekregen, dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens helemaal volgens de mogelijkheden van de hedendaagse techniek gebouwd is. Wel zullen de manschappen zich even goed moeten inwerken op dit voertuig. Maar ook daarvoor is gezorgd.

Technische gegevens:
Voertuigtype:   TLFA 3000/100
(tankautospuit, vierwiel aangedreven, 3000l. water, 100l. svm)
Chassis:                Volvo FMX 370, 4×4
Roepnaam:        Tank Hintertux
Transmissie:       automaat Volvo I-Shift
Motor:                 6 cyl. dieselmotor, cilinderinhoud 10.837cm³, Euro 5, 272kW/370PK
Brandstoftank: 125liter
Maximum snelheid: 100km/h
L x B x H:             8,3 x 2,5 x 3,7m
Wielbasis :          420cm
Leeggewicht:     12,526 Ton
GVW:                    18 Ton
Zitplaatsen:        1+7
Bouwjaar:           2020
Kenteken:          FW-260-SZ

De nieuwe blusrobot
De brandweer heeft dit jaar ook een nieuwe blusrobot in gebruik genomen.

Deze Fire Crabber Water is nog in de testfase en ook nog niet compleet. Hij zal  onder andere in de parkeergarage van de bergbaan ingezet worden bij calamiteiten en oefeningen.

Meer informatie op onderstaande website:
https://fire-fighting.eu//