Dag van de Brandweergeschiedenis 2017, Wassenaar

Publicatiedatum: 05 maart 2017.
Auteur: WBH.

Daar zat pas echt muziek in!

Op 4 maart 2017 werd het weer eens druk in de schitterende ambiance van Huize de Paauw te Wassenaar, waar het brandweermuseum van die mooie plaats gevestigd is.
Een groot aantal geïnteresseerden in de brandweerhistorie woonden aldaar de “Dag van de Brandweergeschiedenis” bij, een initiatief dat enkele jaren geleden genomen werd door de toenmalige conservator van het museum Kees Plaisier.

Dit jaar was het thema “Brandweermuziek” en dus kwamen naast de ogen ook de oren niets te kort.

De bezoekers werden welkom geheten door de Pipes & Drums Band van brandweer Gemert, die prachtige Schotse muziek ten gehore bracht.

Na een korte inleiding door dagvoorzitter Johan Postma begonnen de presentaties.
De ochtend was gereserveerd aan een terugblik op het jaar 2016 en wel door drie sprekers die nader ingingen op de door hen in dat jaar verzorgde publicaties (Kees Boot over zijn publicatie in de syllabus van het CTIF, Rob Jaztrzebski over zijn boek over de twee korpsen De Bilt en Bilthoven en vervolgens Diana van Oort over “Het is nooit saai, werk en leven van 30 brandweermensen”), een reeks die op haar geheel eigen wijze werd afgesloten door een getekend jaaroverzicht van Wendy Kiel.

Ook in de middagpauze verzorgde de Pipes & Drumband de muzikale omlijsting en daarna was het tijd voor het middagprogramma, waarvan het spits werd afgebeten door de Sashje Combo van de Internationale School van Den Haag. Jong talent, dat maar meteen begon met “Great Balls of Fire” en daarmee onmiddellijk de toon zette.

Presentaties werden verzorgd door Peter Otten, over de brandweerharmonie van Bilthoven, Jan Machiel Hospers over “de grote brand van Vriezenveen in 1905”, waarna de “Herdenkingsmars” over die brand op de piano ten gehore gebracht werd door René Siebelt. Kees Plaisier vervolgde met een humoristische en met veel muziek begeleide presentatie over de fictieve “Pompier van Lier” en Peter Snellen sloot de reeks van presentaties af met “muziek ter ere van Sint Florian”.
Tussen de bedrijven door was er via een CD muziek te horen van het draaiorgel “De Brandweer”, dat helaas niet live aanwezig kon zijn op deze onvergetelijke dag.

Een aantal sprekers heeft de toespraken ter beschikking gesteld voor geïnteresseerden. Deze zijn hieronder te downloaden.

De Dag van de Brandweergeschiedenis werd georganiseerd door de Werkgroep Brandweerhistorie van de VBB, het Netwerk Brandweergeschiedenis van Brandweer Nederland en het Brandweermuseum Wassenaar.

 

PDFONDERWERPSPREKER/AUTEUR
Pompier van Lier door Kees PlaisierDe Pompier Van LierKees Plaisier
Sint Florian door Peter SnellenSint Florian geëerd met muziekPeter Snellen
Motorisering brandweer door Kees BootMotorisering BrandweerKees Boot
Harmonie Bilthoven door Peter OttenBrandweer Harmonie BilthovenPeter Otten
Getekende Terugblik doorWendy KielGetekend JaarovezichtWendy Kiel