Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Brandweerwezen

Brandweer in Uden, van spuitgast naar professionele brandweervrijwilliger

Publicatiedatum: 02-08-2020.
Auteur: Henk Heilegers.

Gelukkig, van tijd tot tijd verschijnen er weer eens boeken, die de moeite waard zijn om vermeld te worden. Na de hausse in brandweer korpsbeschrijvingen in de jaren ’90 van de vorige eeuw, is het nu toch wel erg rustig geworden,.

Een uitzondering daarop vormt het boek “Brandweer in Uden, van spuitgast naar professionele brandweervrijwilliger” dat midden in coronatijd verscheen en geschreven werd door Henk Heilegers. Het boekje geeft een goed beeld van brandweer en brandbestrijding in een middelgrote plattelandsgemeente, in dit geval in het zuiden des lands.

Op 184 bladzijden komen allerlei zaken aan de orde, zoals het blusmaterieel, waar men het vele jaren mee moest doen, verschillende in het oog springende branden, een aantal commandanten brandweer worden aan het woord gelaten en ook de plaats van de brandweer in de samenleving passeert de revue.
Vergeefs zal men zoeken naar fraaie foto’s van alle voertuigen die Uden heeft gehad. Ook een voertuiglijst ontbreekt. Wel staan er veel alleraardigste foto’s in, waarop een aantal voertuigen natuurlijk wel te zien zijn. Daarbij valt het wel op, dat men niet altijd exact weet, wat er op de foto te zien is. Zo staat op pagina 102 een foto van “het materieel van de brandweer in 1960”, waarop echter vijf voertuigen van het Korps Mobiele Colonnes (of de BB) te zien zijn.

Het boek is uitgegeven door “Uden in geschriften” en voor € 17,50 te koop bij diverse Udense boekhandels, de VVV en de Heemkundekring Uden. En verkrijgbaar bij HHS-Uitgeverij.

Peter Snellen