Boekennieuws 2018

In 2018 zijn enkele mooie brandweerboeken uitgegeven


Gepubliceerd op: 23 juni 2018.
Auteur: William M. Blunden.

Trailer mounted fire fighting pumps

The forgotten fire engines of World War II

De Society for the Preservation and Appreciation of Antique Motor Fire Apparatus in America (afgekort tot SPAAMFAA) heeft een tijdschrift dat de Silver Trumpet heet. William (Bill) Blunden is een van de richtinggevende medewerkers van dat tijdschrift.

Hij heeft nu een boek geschreven, dat helemaal gaat over de motorspuitaanhangers, die tijdens de tweede wereldoorlog werden ingezet door de Engelse, Canadese en Amerikaanse brandweer.

Het boek begint met de Londense Blitz (de luchtaanval op Engeland) en gaat vervolgens over op de Britse merken. Daarbij komen ons vele namen erg bekend voor, omdat het vaak juist die pompen waren, die na de oorlog in ons land hebben dienst gedaan bij de brandweer.

Het 178 pagina’s tellende boek gaat daarna over op de Amerikaanse civiele bescherming en de daar gebruikte pompen, en wordt afgesloten met een hoofdstuk over de pompen, zoals die door het Amerikaanse leger werden gebruikt, ook die op hun vliegvelden.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s van toen en nu, en met mooie advertenties en reclameplaten. De tekst is informatief.
Niettemin missen we de ontwikkelingen in Nederland (de luchtbeschermingsspuitjes) en de pompen, die in groten getale in Duitsland werden gebouwd, ook met het oog op oorlogsomstandigheden. Als je het hebt over “Europa”, schrijf dan ook over heel Europa en niet alleen over Engeland, was mijn gedachte.

Niettemin, een mooie aanwinst in de brandweerbibliotheek en voor de Nederlandse en Belgische eigenaars en restaurateurs van oude Dennissen, Harlands en Coventry-Climaxpompen staat de geschiedenis in ieder geval erg mooi op een rijtje.

Het boek is alleen verkrijgbaar via Amazon.   
Peter Snellen


Gepubliceerd op: 06 maart 2018.
Auteur: Ad Oppers.

Nooit helemaal vrij…en altijd de pieper bij

Een GOED boek over brandweer BEST

In februari 2018 sloot Ad Oppers, voormalig lid van de brandweer in Best, de schrijfwerkzaamheden af van zijn boek. Daarin verhaalt hij over zijn belevenissen tijdens zijn loopbaan als vrijwilliger bij die brandweer. Van 1978 tot 2018 kon de brandweer op hem rekenen.

Na de boeken die de veel te vroeg overleden René Kuyt schreef over zijn ervaringen bij onder meer de brandweer in Helmond, is er dan eindelijk weer een ooggetuigeverslag verschenen.
Op luchtige wijze vertelt Ad over de branden en hulpverleningen, maar vooral over de mensen die in Best hun best hebben gedaan.
Daarbij komen onder meer Paul Schouten (die omkwam tijdens een inzet) en de vroegere commandant “Mijnheer” Van Helvoort uitgebreid aan bod.

Het boek telt 185 bladzijden met heel veel foto’s, waarvan veel in kleur.
Lang niet alle voertuigen komen daarbij aan bod, maar dat was ook duidelijk niet het uitgangspunt van dit boek. Enkele voertuigen worden wel wat uitvoeriger beschreven en ook de anekdotes die daarbij vermeld worden zijn zeer de moeite waard. Het boek is fraai uitgevoerd met een aantrekkelijke lay-out en een luxe kaft.

Voor de liefhebbers van de (recente) geschiedenis van de brandweer en voor degenen die eens meer willen weten, over hoe een vrijwilliger zich voelde bij alle veranderingen die de brandweer de afgelopen veertig jaar heeft doorgemaakt: grijp uw kans. 

Momenteel is het verkrijgbaar bij de BRUNA boekwinkel in Best (adres: Boterhoek).