Boekennieuws 2017

In 2017 zijn meerdere mooie brandweerboeken uitgegeven


Gepubliceerd op: 30 november 2017.
Auteur: Wolfgang Rotter.

Magirus Feuerwehrfahrzeuge, het tweede deel

Het tweede deel in deze serie jaarboeken over Magirus brandweervoertuigen, samengesteld door Wolfgang Rotter.

Wolfgang Rotter uit Ulm is zelf vrijwillig brandweerman en een groot liefhebber van het merk Magirus.

Hij werkt ook regelmatig mee aan diverse onderwerpen voor onze site en dan blijkt al, dat de Nederlandse brandweer (en dan vooral met betrekking tot de Magirusvoertuigen die de Nederlandse brandweerkorpsen in dienst hadden en hebben). 

Zowel oude als nieuwe voertuigen van Magirus worden in woord en beeld aan u voorgesteld.
Die wagens komen voor een deel uit Duitsland, maar ook voertuigen uit andere landen komen aan de orde.
Dit keer zijn dat onder andere de Magirus voertuigen van het Nederlandse Korps Mobiele Colonnes en die van de brandweer van Malmö in Zweden.

Omdat hij een goede ingang heeft bij het archief van Magirus heeft u met dit boek de gelegenheid ook daarin eens lekker te snuffelen en te genieten van het moois er in het verleden geproduceerd werd. Die archieffoto’s worden aangevuld met foto’s uit particuliere verzamelingen, zoals dit keer bijvoorbeeld uit de collecties van onze landgenoten Wim den Dunnen, Jan Korte en Adriaan Kriek. Maar ook de actuele leveringen komen niets te kort.

Gebrocheerd,
Afmetingen:      240 x 170 mm,
Pagina’s:           144
Foto’s:                 280 foto’s (meesten in kleur).
Prijs:                   € 16,90

Verkrijgbaar bij HHS-Boekenservice onder bestelnummer: 3595
Gepubliceerd op: 29 oktober 2017.
Auteur: Joh.H.Hofmann.

Rotterdamse brandweervoertuigen

Een historisch overzicht van brandweermateriaal bij de Rotterdamse Brandweer.

Tijdens de 112-beurs die afgelopen 14 oktober in Elspeet werd gehouden, hield ons lid Hans Hofmann zijn boek over de wagens van Rotterdamse brandweer ten doop.
Op 250 bladzijden beschrijft hij de vele kenmerkende voertuigen, die in Rotterdam in gebruik zijn geweest. Die teksten worden geïllustreerd door een zeer grote hoeveelheid foto’s, van onder meer de bekende “bakkerswagentjes” (om op de waterleiding te kunnen afleggen), handspuiten en de vele auto’s die er hebben rondgereden. Ook de blusvaartuigen worden in dit boek beschreven.

Naast de afbeeldingen als foto’s en prentbriefkaarten zijn er ook documenten integraal afgedrukt, die betrekking hebben op het rijdend en varend materieel.

Dat hiermee in een behoefte is voorzien, moge wel blijken dat twee weken na verschijnen van het boek, de gehele oplage is uitverkocht. Wie het dus alsnog wil hebben, zal moeten wachten tot het boek in de reguliere (tweedehands) markt belandt, of hij moet een van de gelukkigen die het boek wel in hun bezit hebben kunnen overtuigen het boek te willen afstaan.

Omdat het echter een boek is dat voor velen belangrijk zou kunnen zijn, wordt het op deze site vermeld.


Gepubliceerd op: 29 oktober 2017.
Auteur: Wolfgang Rotter e.a.

Jahrbuch Feuerwehr Fahrzeuge 2018

De jaarlijkse uitgave.

Als sinds 1996 wordt er elk jaar een Jaarboekje uitgegeven, waarin de nieuwste brandweervoertuigen op zeer goede kleurenfoto’s aan u worden voorgesteld. Het zwaartepunt ligt daarbij op de Duitse voertuigen, maar ook komen er wel voertuigen uit de andere landen van West-Europa in voor.

Ook wordt er aandacht besteed aan een aantal andere onderwerpen, waaronder de nieuwe kraanwagen van Dortmund.

Gebrocheerd,
Afmetingen: 240×170 mm
Pagina’s: 144
Foto’s: 280 foto’s (meeste in kleur).
Prijs: € 16,90

Verkrijgbaar via de HHS Boekenservice. 

Gepubliceerd op: 02 oktober 2017.
Auteur: S. Marsjak.

Alles klaar? En pompen maar!

Een bijna 100 jaar oud Russisch kinderboekje over brandweer.

Een kinderboek dat al bijna een eeuw geleden geschreven en getekend werd is nu in Nederlandse vertaling in de handel gekomen.

Marsjak (1887-1964)  schreef vaker lange gedichten en was gedurende langere tijd redacteur van kindertijdschriften.  
In die hoedanigheid trok hij goede schrijvers en tekenaars aan en heeft zo veel voor de Russische kinderliteratuur betekend.

Het boekje over de brand bleek erg populair te zijn.
De eerste oplage (ca. 1924) bedroeg 5600 stuks.

In 1930 waren er al bijna honderdduizend van gedrukt en in 1960 waren er al meer dan 2, 3 miljoen exemplaren van verkocht.
Na de eerste uitgave in 1924 is het boekje enkele malen overgetekend door Konasjevitsj,  omdat de Russische overheid dat steeds eiste.

Robert-Jan Henkes heeft het gedicht vertaald en zo is het ook voor de Nederlandse jeugd (en voor de echte de brandweerverzamelaar) een zeer leesbaar boekje geworden met de illustraties uit de eerste oplage.

Bijzonderheden:
Het is niet goedkoop (ca. € 17,50), maar zeer de moeite waard.

Het boekje heeft 16 geïllustreerde pagina’s en 4 bladzijden met toelichting over de schrijver, de tekenaar(s) en de perikelen omtrent het boekje.
Auteur Samoeïl Marsjak
Vertaler Robbert-Jan Henkes
Soort boek Hardcover
Uitgever Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.,
Verschijningsjaar: 2017
ISBN-13 9789028270183
ISBN-10 9028270183
Taal Nederlands

Het is te bestellen bij de boekhandel. 


Gepubliceerd op: 17 september 2017.
Auteur: Adriaan Kriek.

Nederlands rijdend brandweer erfgoed

Een fotoalbum met (bijna) alle wagens van vóór 1980 die nog in ons land terug te vinden zijn.

Een boek met ongeveer 800 kleurenfoto’s van die prachtige oude brandweerwagens, die nog op sommige plekken in Nederland te vinden zijn. Ons lid Adriaan Kriek heeft de afgelopen jaren zijn collectie met foto’s van brandweerwagens ook gerangschikt op het automerk en daaruit is nu dit fotoalbum samengesteld met  brandweervoertuigen van voor 1980, het jaar waarin de auteur bij de brandweer kwam.

Foto: copyright Kees Verhoef 

Die paar voertuigen waarvan hij nog geen (optimale) foto had, werden geleverd door bevriende fotografen. Bijna allemaal zijn dat leden van de afdeling fotografie van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Brandweerwezen (VBB) waardoor de foto’s een echte eenheid vormen. De voertuigen zijn voor het overgrote deel opgesteld voor een neutrale achtergrond en staan buiten in het daglicht; ze komen zo optimaal tot hun recht.  Ook het goede drukwerk levert een grote bijdrage aan het briljante van de foto’s.

Behalve een boek waarin je lekker kunt bladeren is het ook een naslagwerk geworden. De herkomst van voertuigen, de technische details, de diensttijd en de meest recente bekende bezitters ervan zijn allemaal snel terug te vinden. Daarmee vormt het boek ook een zeer interessante en vooral serieuze vraagbaak voor de organisatoren van oldtimerbijeenkomsten en brandweerdefilés, die mede aan de hand van dit werk een complete optocht zouden kunnen samenstellen.

Het eerste exemplaar van dit fraaie boek werd op 16 september 2017 overhandigd aan de voorzitter en de PR-manager van het Brandweer Museum Borculo.   

Het boek heeft een stevige kaft en heeft 272 pagina’s. Op de meeste bladzijden zijn drie kleurenfoto’s geplaatst met daarnaast alle bekende gegevens van het voertuig. Een absolute must voor de liefhebber van brandweervoertuigen en ook voor de internationale markt uitermate geschikt.

Het boek ligt niet in de boekhandel, maar is verkrijgbaar bij:

  • HHS Uitgeverij Grave (link rechts op deze pagina)
  • Brandweermuseum Borculo
  • Historische Brandweervrienden en voertuigen Hoogezand-Sappemeer
  • Stichting Oud Brandweermaterieel Winschoten
  • DAF Museum Eindhoven
  • Bij de auteur zelf
Oud Rotterdammers en de Seagrave van Borculo op een rijtje – 16 september 2017

Gepubliceerd op: 16 september 2017.
Auteur: Pierre Joubert.

Véhicules d’incendie des sapeurs-pompiers du Nord

De voertuigen van de brandweer in het Franse Departement 59

Alweer het negende boek uit de indrukwekkende reeks ‘Des camions et des hommes’ en ditmaal met de beschrijving en mooie foto’s van de voertuigen uit het Departement 59 in het noorden van Frankrijk, tegen de Belgische grens aan gelegen.

Het is altijd weer verrassend te zien, hoe elk land zijn eigen typen voertuigen heeft en de wagens in dit boek hebben zonder uitzondering die “typisch Franse look”, kenmerkend aan Franse brandweerwagens, of ze nu rond de Middellandse zee of in de Elzas rondrijden.
Ook in dit boekwerk vind u weer veel “eerste uitruk voertuigen”, maar ook veel bijzondere wagens.

Het geldt voor alle boeken in deze reeks, maar dit is zeker weer zo’n boekwerk dat nog herhaaldelijk uit de boekenkast gehaald zal worden, om even iets op te zoeken of een wagen te vergelijken met een ander exemplaar. 

Het boek is indrukwekkend van afmetingen, staat boordevol informatie en heeft zoveel foto’s dat we de tel maar hebben opgegeven.

Uitvoering:                        Gebonden
Afmetingen:                      9 cm x 26 cm
Aantal pagina’s:               288
Afbeeldingen:                   zeer veel kleurenfoto’s
Prijs:                                   56,00 euro
Levering via:                    HHS Boekenservice


Gepubliceerd op: 16 september 2017.
Auteur: Peter Snellen .

Feuerlöschfahrzeuge und Geräte

Een overdruk van een prachtige brochure uit de voormalige DDR

De door de voertuigfabrikanten uitgegeven brochures met hun producten vormen een ideale grondslag voor wie meer wil weten over de geschiedenis van bepaalde brandweerwagens. Het kan dan gaan over folders van (vracht-) autofabrikanten of carrosseriebedrijven, of zelfs combinaties daarvan.

Een van die opbouwfabrikanten was voor de tweede wereldoorlog de fabriek van Fisscher in Görlitz, die een lange geschiedenis had in de levering van brandblusmaterialen en -voertuigen. Na de oorlog werd het (uiteraard) een “Volkseigenen Betrieb” vanwege het feit dat Görlitz in de DDR (het vroegere Oost-Duitsland) lag. De naam veranderde toen ook in VEB Feuerlöschgerätewerk Görlitz.
In de jaren ’50 van de vorige eeuw kwam reclame in Oost-Duitsland langzaam op gang en uit die tijd stamt ook deze overdruk van de catalogus van dit bedrijf.

Die catalogus munt uit in mooie (vaak ingekleurde) foto’s en een aantal tekeningen van dat materieel, dat zo kenmerkend was voor de DDR. Een voorbeeld daarvan zijn de lichte vrachtwagens, die in menig dorp te vinden waren als “blusvoertuig/vrachtwagen met motorspuitaanhanger” , gebouwd op Garant 30 K. Maar ook staan er enkele voertuigen in afgebeeld die slechts beperkt (of helemaal nooit, dat weet je niet als het over die tijd gaat) geleverd worden.

Uitvoering:                        Gebrocheerd
Afmetingen:                      21,0 cm x 29,7 cm,
Pagina’s:                            70
Afbeeldingen:                  35 kleurentekeningen en ingekleurde foto’s van 12 verschillende soorten voertuigen en aanhangers. 5 zwart/wit of eenkleurige afbeeldingen van uitrusting.
Prijs                                   € 19,95 
Verkrijgbaar:                   HHS Uitgeverij Grave


Gepubliceerd op: 15 september 2017.
Auteur: diversen.

Bombardiers d’eau…Avions et hélicoptères

Een bijna compleet overzicht m.b.t. de brandbestrijding uit de lucht.

De tiende speciale uitgave van het Franse tijdschrift Véhicules d’Incendie gaat over blusvliegtuigen en blushelikopters. 

Hoewel het in de vorm van een tijdschrift wordt aangeboden (overigens, wel een echt Frans tijdschrift, dus met fraai drukwerk en een mooie glanzende kaft) is het eigenlijk een zelfstandig boekwerk.
Op meer dan honderd pagina’s staan (Franstalige) teksten en meer dan 230 foto’s, die samen een haast volledig overzicht bieden van wat er op dit moment op de wereld aan blusvliegtuigen en – helicopters te vinden is. Zowat alle typen komen aan bod, sommige wat uitgebreider dankzij de technische fiches die in het tijdschrift zijn opgenomen. Ook de geschiedenis van de brandbestrijding vanuit de lucht komt aan bod en heeft voor hen, die de Franse taal machtig zijn, misschien nog wel enkele verrassingen in petto, vooral daar waar het gaat over het eerste begin van de bosbrandbestrijding met behulp van vliegtuigen. Wie de Franse taal niet beheerst, kan toch aan de hand van de talrijke goede foto’s en de technische gegevens heel wat kennis tot zich nemen over dit – in de literatuur toch wat ondergeschoven – onderwerp met betrekking tot brandweer.

Afmetingen: 21,0 cm x 29,7 cm
Pagina’s:              128
Afbeeldingen: 14 zwart/wit en 227 kleurenfoto’s. 
Prijs 16,50 euro (bij HHS-Uitgeverij), En dat is goedkoper dan de verkoopprijs in Frankrijk en België.