LFBA voor de vrijwillige brandweer Stumm in het Zillertal

Gepubliceerd op: 12 september 2019.
Auteur: Simon Frank.

In het voorjaar van 2019 heeft de Freiwillige Feuerwehr in het Oostenrijkse Stumm, gelegen in het Zillertal (Tirol), de beschikking gekregen over een LFBA (Löschfahrzeug mit Bergeausrüstung, Allrad).

De MAN TGM 13.290 4×4 BL FW is opgebouwd door EMPL met het PRIMUSconcept. EMPL is in Kaltenbach gevestigd op enkele kilometers van Stumm, aan de andere kant van de provinciale weg B161.

De LFBA met zijn opvallende daklijnen heeft een manschappen cabine die is ingericht voor 7 personen. Waarvan drie met geïntegreerde ademluchttoestellen.

In het dak van de manschappencabine is een dakvenster aangebracht en in het dak mooie ledverlichting. Dat samen voor meer lichtopbrengst zorgt.

   

Aan de achterzijde is een Palfinger 1,5 Tons laadklep gemonteerd van het type MBB C 1500L om de trolleys van en uit het gangpad in de opbouw te transporteren.

Vooraan in het gangpad staat de grootste trolley met de draagbare motorspuit van het type EMPL-Hydrofighter. De pomp is van het merk Johstadt en pomptype PFPN 10-1500, L1500-10bar. Maximaal L2150 bij 17bar. Deze Hydrofighter staat standaard op die plek.

Daarachter is nog plaats voor twee kleinere trolleys voor de belangrijkste calamiteiten. Terwijl in de voertuighal nog eens drie kleine trolleys staan voor specifieke calamiteiten. Deze kunnen naar gelang de inzet en alarmering in het voertuig meegenomen worden en uiteraard gewisseld worden met de al aanwezige twee trolleys in het voertuig.

Dan volgt een korte opsomming hetgeen onder andere in de opbouw is bepakt.
Ingebouwd aggregaat, MAG 155SL, diverse kabelhaspels en verlichting.
B- en C-slangen, alsmede de nodige watervoerende armaturen.
En natuurlijk een behoorlijke collectie handgereedschappen.
Voertuigafmetingen: L x B = 7.75 x 2,55m

Deze LFBA vervangt twee voertuigen.
Allereerst de Iveco-Magirus 80-16AW32 4×4 van Stumm zelf. Dit was een LFA-B uit 1986 met een opbouw van Marte.

Met de aanschaf van de nieuwe LFBA van Stumm is ook de Ortsfeuerwehr van März (gemeente Stumm) opgeheven en staat hun voertuig te koop!
Het ging om de Ford Transit 190 met benzinemotor. In gebruik als KLF en van bouwjaar 1980.