BRANDWEER

VOERTUIGEN

Bekijk onze collectie brandweervoertuigen en overige materieel.

BRANDWEER

KORPSEN

Meer informatie over de korpsen vindt u in onze brandweerkorpsen database.

P2000

MELDINGEN

De VBB organiseert diverse activiteiten voor leden en niet-leden

FTT Flevoland/Overijssel - 18 juni 2016

〈〈 TERUG NAAR HOMEPAGE

Op zaterdag 18 juni jongstleden kwamen een kleine 40 leden van de VBB, afdeling fotografie samen in Emmeloord. Ditmaal voor de fototoertocht naar Flevoland & Noordwest Overijssel.


Gepubliceerd op: 22 juni 2016
Auteur: afdeling fotografie

Het was voor velen even wennen dat de groep door een vrouw werd aangestuurd. Marian Zeelenberg is binnen de groep goed bekend, maar bleef lang op de achtergrond. Nu zat zij rechts voorin de touringcar om de taken van Wim Aichman tijdelijk over te nemen Zij stuurde de organisatie en de leden naar tevredenheid aan.

   

 

 

 

De auteur van dit artikel was behoorlijk sceptisch over het tijdschema. De meerijdende chauffeur vanuit Emmeloord, die de posten opent, de voertuigen in positie brengt, de post weer sluit, de spitswagen die vooruit rijdt, 40 wachtende fotografen in de bus, een strak tijdschema. Kan dit wel goed gaan?

Na de briefing van de organisatie in een kantoortje van de brandweer, genoten de leden boven in de kantine van de koffie en konden zij gezellig netwerken. Bouwe Prins opende deze dag met een korte speech. Waarin hij aangaf dat het tijdschema strak is en dat wij in Vollenhove een herdenking houden. Na de woorden van Bouwe werd de hele groep naar buiten geleid voor de eerste fotosessie van deze dag. Vanaf dat moment beschikten wij over één chauffeur. Piet Ruis van brandweer Emmeloord reed tot en met Ens met ons mee, inclusief Urk. Piet had van alle posten de sleutels en kon met alle voertuigen overweg. Behalve op Urk.

 

Peter IJzerman had een leuk plekje gevonden waar Piet Ruis zijn voertuigen mocht opstellen.

Nadat het laatste voertuig op de foto gezet was, mocht men nog even achter de kazerne een dienstauto fotograferen. Omdat er nog meer materieel stond, ook in de voertuigenhal, en de gemiddelde aanwezige dat ook allemaal digitaal wilde vastleggen, brak er enigszins lichte paniek uit bij de organisatie. Opeens werden de leden de bus “ingepraat”, die over twee minuten zou vertrekken. Deze MAN touringcar was slechts twee maanden oud. Dus zaak om deze schoon te houden. Ook tijdens de lunch!

 

Kort na vertrek van de bus stelde Marian zich nogmaals voor en praatte de groep bij. In de voorgaande week had zij in overleg met voorzitter Peter Snellen een evaluatieformulier samengesteld voor de deelnemende leden, die in de loop van dag ingevuld kon worden. De nadruk lag op de toertocht van deze dag. Vanaf het moment van aanmelden voor deze toertocht.

 

We bezoeken eerst de buitenposten van Emmeloord. Te beginnen bij  Marknesse. Terwijl de tankautospuit door Peter wordt opgesteld, wachten de leden even in de bus. De bemanning van de spitswagen maken eerst hun foto’s en gaan alvast naar de volgende post. Nadat de leden hun fotosessies gemaakt hebben vult de bus zich langzaam met leden. Piet parkeert de TS weer in de garage en rijdt met zijn DA ook naar de volgende post. Dan vertrekt ook de bus naar diezelfde volgende post. Dit ritueel herhaald zich bij de posten Kuinre, Rutten en Creil. In Kuinre is er zelfs tijd om de TS met open luiken te fotograferen. In Creil geniet de klussende buurman van de brandweerkazerne van het foto-tafereel en ziet de lol er wel van in. De auto van zijn partner staat voor ons in de weg. Maar als wij bijna klaar zijn met de fotosessie, vraagt zij vrolijk, of ze hem even weg moet halen. Dat geschied.

 

Op Urk. Jawel! Niet “in” Urk, maar “op” Urk. Op Urk worden wij onthaald met een fikse regenbui. Bij aankomt voor de brandweerkazerne blijkt dat er niemand is. De touringcar chauffeur weet en verteld aan ons dat op Urk alles kan. Dus het gaat goed komen.

Onze vaste chauffeur Piet komt in actie en belt een contactpersoon. De geplande lunch moet noodgedwongen in de bus gedaan woorden. Buiten is het te nat. Al spoedig meldt een brandweerman zich bij de spitswagen en wordt bijgepraat. Hij moet nog e.e.a. met zijn thuisfront regelen, maar komt snel weer terug. Op Urk hebben wij het geluk dat de oude en nieuwe duikwagen aanwezig zijn. De lunch is weer voorbij en de groep gaat weer fotograferen. Als laatste gaan de beide duikwagens samen op de foto. Op Urk natuurlijk in “visgraat” formatie! De spitswagen en Piet gaan alvast naar de volgende post. Voor enkele fotografen wordt de nieuwe duikwagen opnieuw opgesteld. Daar is nog even tijd voor.

Dan is het echt tijd om Urk te verlaten, langs de vele windmolens. In Nagele staat de TS mooi langs de kade met mooie achtergrond. Gek genoeg is hier toch weer voldoende tijd om alle luiken te openen en velen maken van de gelegenheid gebruik, om deze TS rondom en inwendig te fotograferen.

In Ens staat hun TS voor de kerk. Deze kerk is als godshuis niet meer in gebruik, terwijl het kerkorgel er nog instaat en bespeeld kan worden. Wel woont er iemand in. De bewoner zag er de lol wel van in en kwam zijn “huis” uit met fotocamera om de hele groep met brandweerauto op de foto te zetten. De sfeer is geweldig.

Vele fotografen betrekken deze kerk op vele manieren in hun compositie.In Ens nemen we ook afscheid van chauffeur Piet Ruis en van de Noord-Oost polder.

 

We toeren door naar Noord-West Overijssel. Wij bezoeken de post Vollenhove en komen daar tegen tweeën aan. Kort voor de landelijke herdenking Na een tip van één van de deelnemers eerder in de week, wordt hier stilgestaan bij de jaarlijkse herdenking van omgekomen brandweermensen tijdens de uitoefening van hun vak.

De post Vollenhove doet hier niet actief aan deel. Wel wordt als eerste hun TS voor ons opgesteld.

Onze beroepsbrandweerman Peter IJzerman spreekt de groep toe en vraagt twee minuten stilte om de omgekomen brandweermensen te gedenken.

We hebben de gehele dag wel gezien dat bij alle posten de brandweervlag en de Nederlandse driekleur halfstok hangen. Zo ook in Vollenhove.

Na de herdenking gaan we aan de slag met onze fotosessies.

 

Vervolgens toeren we naar Giethoorn, ook wel klein Venetie genoemd. Dus heel toeristisch. Vooral in de zomermaanden. Dat zullen we gaan meemaken deze middag. Onze bus staat tussen enkele andere bussen en wij komen snel bij de brandweerkazerne aan. De brandweerkazerne heeft een inpandige steiger voor hun boot. Maar de boot ligt voor ons mooi buiten aan de steiger bij de verhuurboten. Het eerste voertuig staat op het Eendrachtsplein opgesteld. Maar Peter IJzerman laat de chauffeur al het rollend materieel  prominent midden op het grasveld parkeren. Op deze manier is een en ander van alle zijden goed te fotograferen. Maar zeker niet alleen door onze eigen leden. Enkele Aziaten lopen met ons mee met hun smartfones, tablets en noem maar op. Eigenlijk best wel gezellig, totdat er schuin aan de overkant van de  fotolocatie een bus Aziatische toeristen leegloopt en achter ons onderwerp rond wandelt. Onze spreekstalmeester Peter IJzerman spreekt voldoende Engels om die groep even te laten stoppen. Dan blijkt dat in de haven met aanlegsteigers voor de verhuurbootjes  een volle boot in ons beeld komt. Peter komt wéér in actie, samen met de brandweer van Giethoorn. Na een kort gesprek met de stuurvrouw wordt een andere positie gekozen voor deze boot.

Al het brandweermaterieel krijgt volop aandacht uit de hele wereld, zo lijkt het. Zeker ook de mooie Ford oldtimer. Niet op de lijst maar wel aanwezig is de quad met aanhanger.

Na dit internationale spektakel verkassen we naar Steenwijk. De brandweer aldaar heeft voor ons toch een riant wagenpark. Aan de overkant wordt een mooie locatie gevonden en ook hier is even tijd om enkele luiken te openen. Is dit nu een HV2, HV3, HV+2-? Het blijkt dat in deze Mercedes-Benz Sprinter alles in zit voor een HV2!

 

Op naar het wonderschone dorp Oldemarkt. Bij binnenkomst begint het te regenen. Toch wordt het ook hier weer droog en kunnen we ook buiten de foto’s maken. Wat goed geheim is gehouden, is dat hier een gloednieuwe quad staat. De complete combinatie bestaat uit een VW pickUp met aanhanger. Op deze aanhanger staat de quad met aanhanger. Op deze aanhanger staat de draagbare motorspuit.

Nadat de spitswagen terugrijdt naar Emmeloord krijgt en grijpt de groep de kans om de quad combinatie in volle glorie te fotograferen. Een slimme combinatie. Quad met achterbouwlier. Motorspuit op slede. Ook vele details werden gefotografeerd.

Maar dan wordt het toch tijd om afscheid te nemen van brandweer Oldemarkt, met haar mooie haven en veerhuis.

 

Tijdens de terugreis naar Emmeloord worden de laatste evaluatieformulieren opgehaald en zullen de komende tijd worden geanalyseerd.

Precies volgens schema komen we weer aan in Emmeloord. Velen gaan direct huiswaarts. Enkelen vertoeven bij een Emmeloordse Chinees met uitstekende keuken. Maar moeten dan toch echt ook naar huis.

 

Hoe zit het nu met die sceptische auteur?

Dankzij de goede organisatie, duidelijk afspraken en het prettige gedrag van de leden, was dat strakke schema nauwelijks merkbaar! Dus ook dank aan de hele groep! Voor hun prettige samenwerking.

Dan is men waarschijnlijk toch nieuwsgierig naar een eerste reactie over de evaluatie. Met een snelle blik door de formulieren, kunnen we enkele punten eruit halen. De leden geven deze fototoertocht het rapportcijfer 8! En dat voelt als een compliment.

Het bestuur van de afdeling fotografie bedankt alle deelnemers voor het invullen van het evaluatieformulier.

Bouw Prins bedankt voor het uitzetten van deze leuke fototoertocht. Marian Zeelenberg bedankt dat jij samen met Bouwe deze tocht hebt voorgereden. De bemanning van de spitswagen, bedankt voor jullie belangrijke voorbereidende taken tijdens deze tocht.

De organisatie bedankt in het bijzonder chauffeur Piet Ruis, die onze gastheer was in Emmeloord en haar buitenposten. De brandweer Vollenhove, die ons de gelegenheid gaf voor de herdenking. Verder alle meewerkende posten veel dank voor hun gastvrijheid en energie om al hun voertuigen voor ons op en open te stellen. Niets was te veel gevraagd!

 

Auteur: Simon Frank   &   Fotografie: Simon Frank en Paul Maissan

Meest bekeken: Korpsen

Meest bekeken: Voertuigen

VBB nieuwsbrief


Meest recente verslagenFototoertocht Kennemerland

Datum verslag: 26-4-2018 23:33:00

Voorjaarbijeenkomst afdeling fotografie

Datum verslag: 2-4-2018 00:04:00

Dag van de brandweergeschiedenis 2018

Datum verslag: 12-3-2018 19:04:00

Landelijke VBB-DAG op 10 maart

Datum verslag: 10-1-2018 23:17:00

Mini-symposium WBH ... alweer een succes

Datum verslag: 10-12-2017 12:18:00

Alweer zo'n mooie excursie

Datum verslag: 13-11-2017 10:10:00

Zonnige fototoertocht in Zuid-Holland

Datum verslag: 30-9-2017 17:30:00

Fototoertocht België 2017

Datum verslag: 20-8-2017 10:50:00

Voorjaarsexcursie - 20-05-2017

Datum verslag: 21-5-2017 16:09:00

FTT Nijmegen e.o. - 8 april 2017

Datum verslag: 9-4-2017 00:00:00

Kom met de VBB in contact!

Naam:
E-mailadres:
Bericht: