BRANDWEER

VOERTUIGEN

Bekijk onze collectie brandweervoertuigen en overige materieel.

BRANDWEER

KORPSEN

Meer informatie over de korpsen vindt u in onze brandweerkorpsen database.

P2000

MELDINGEN

De VBB organiseert diverse activiteiten voor leden en niet-leden

Buitenlandtocht België 17 sep. 2011

〈〈 TERUG NAAR HOMEPAGE

Vroeg uit de veren was het motto voor de deelnemers aan de fototocht van onze afdeling in België dit jaar. Al om 7.45 uur moesten we present zijn bij busonderneming Zeebra in Terneuzen...


Gepubliceerd op: 24 januari 2012
Auteur: Ludo van Gestel

... Dat was blijkbaar en helaas voor velen een reden om zich deze keer niet aan te melden voor deelname. 

Wat men dan wel gemist heeft is de warme ontvangst door de korpsen die we bezocht hebben en de vele, kleurrijke en bijzondere  brandweer-voertuigen die zij in de garages hebben staan. Helaas kon onze organisator van vandaag, Peter IJzerman, zelf vandaag niet aanwezig zijn in verband met chauffeurs-verplichtingen bij brandweer Maarssen. 

Zijn rol van voertuigopsteller werd prima overgenomen door René Hermans en Michel Voogd die zich ook verdienstelijk maakte door de gegevens van de voertuigen te noteren.

Om 8.00 uur, precies volgens schema, zette Zeebra chauffeur Ron zijn autobus in beweging en werd afgekoerst op de plaats Gistel, gelegen in West Vlaanderen. Ongeveer een uur en een kwartier later arriveerden we bij de kazerne waar we warm onthaald werden door de aanwezige brandweerlieden die ons ook nog een straf bakske koffie voorzetten.

Op een mooie fotolocatie nabij de kazerne, aan de rand van een stadsparkje waar zich ook het oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog bevindt, werden de wagens van brandweer Gistel een voor een opgesteld en gefotografeerd. Onder het wagenpark bevond zich ook nog een oudgediende van brandweer Maarssen wat Peter IJzerman er onder andere toe had aangezet om Gistel op te nemen in het lijstje van te bezoeken posten. Wel ontbrak de ambulance van Gistel doordat deze eerder dit jaar onherstelbaar is beschadigd bij een ongeval waarbij ook helaas de bemanning gewond raakte. Hiervor in plaats beschikt men tijdelijk over een leenauto van brandweer Oostende.

[ LINE-UP FOTO VOLGT NOG ]

Om 11.00 uur gingen we verder naar de gemeente Koekelare waar de dienstchef ons al stond op te wachten en zelfs had hij al een parkeerplek voor de bus gereserveerd. Zijn chauffeurs hadden op voorhand de zeven voertuigen in slagorde opgesteld. We konden dus al foto's maken van een line-up van de wagens voordat zij individueel op de foto gingen. Heel bijzonder waren in Koekelare een Mercedes snelle interventiewagen en de dit jaar buiten dienst gestelde Magirus Eckhauber autopomp. Tijdens het opstellen van de voertuigen nam de dienstchef volop van de gelegenheid gebruik om eenieder die geïnteresseerd was, over het reilen zeilen van brandweer Koekelare in verleden, heden en toekomst te informeren.

Om 12.10 uur zaten we weer in de bus en gingen richting Nieuwpoort. Doordat Ron's navigatiesysteem wat kuren vertoonde en een opgebroken weg voor vertraging zorgde, duurde deze rit een tiental minuten langer dan gepland waardoor we bij aankomst in Nieuwpoort iets minder tijd hadden om de meegebrachte lunches te nuttigen. Maar onder het genot van een door de brandweermedewerkers aangeboden tas koffie schoven de broodjes en en boterhammen in rap tempo naar binnen. Onderwijl hadden René en Michel samen met de brandweer een fotogeniek plekje op 50 meter van de kazerne uitgekozen waar al snel, voor uw verslaggever zelfs iets te snel, begonnen werd met fotograferen. Brandweer Nieuwpoort beschikt over veel nieuw materieel echter er was toch nog een enkel oudje zoals de Mercedes autopomp uit 1980. Een echte wolf in schaapskleren is wel de spiksplinternieuwe Peugeot dienstauto die met zijn Amerikaanse gillende sirenes en zware claxongeluiden zelfs Ladder 87 doet verstommen.

Omdat ondergetekende het eerste voertuig dus gemist had, werd deze autopomp alsnog ter afsluiting van de fotoshoot nogmaals opgesteld. Dus alle moeite werd genomen om eenieder tevreden te stellen. En nog waren we niet weg uit Nieuwpoort want de brandweerlui boden ons nog een pintje en een glaasje fris aan alvorens we onze reis konden vervolgen. Ook belden zij naar het volgende te bezoeken korps dat wij een kwartiertje later kwamen zodat men daar ervan op de hoogte was dat wij een "nuttige" vertraging hadden.

De volgende post was die van Oostduinkerke, een voorpost binnen de gemeente Koksijde. Gezien het aantal hier gestationeerde voertuigen zouden wij in Nederland niet gauw spreken van een voorpost. Gestald zijn in Oostduinkerke namelijk twee autopompen, een tankwagen, een materiaalwagen en een commandowagen.

Als laatste te bezoeken post voor we weer naar Nederland terugkeerden, was de brandweerkazerne van Koksijde aan de beurt. Ook hier stond achter de roldeuren weer een dijk aan brandweervoertuigen gestald. Aan de achterzijde van de kazerne werden in een rustig tempo alle wagens op de foto gezet.

Het laatste voertuig werd rond 16.15 uur gefotografeerd waarna de thuisreis aangevangen werd. Tegen 18.00 uur arriveerden de tevreden fotografen weer in Terneuzen en zat de laatste fototocht van onze afdeling er voor dit jaar weer op.

Wat opvalt als je bij de Belgische brandweer op bezoek bent, is wel dat bijna alle korpsen wel een of twee tankwagens in bezit hebben. Binnen de brandweerzones (enigszins te vergelijken met onze regio's) zijn ook afspraken gemaakt in zake wederzijdse ondersteuning om met behulp van tankwagens in bluswater te voorzien.

Vanaf deze plaats een hartelijk woord van dank aan alle medewerkers van de brandweren van Gistel, Koekelare, Nieuwpoort, Oostduinkerke en Koksijde voor hun bereidwillige medewerking om ons bezoek volledig te doen slagen.

Ook onze Peter IJzerman danken wij van harte dat hij deze tocht voor ons heeft willen organiseren.

Meest bekeken: Korpsen

Meest bekeken: Voertuigen

VBB nieuwsbrief


Meest recente verslagenVoorjaarsexcusie 2018

Datum verslag: 23-6-2018 15:34:00

Fototoertocht Kennemerland

Datum verslag: 26-4-2018 23:33:00

Voorjaarbijeenkomst afdeling fotografie

Datum verslag: 2-4-2018 00:04:00

Dag van de brandweergeschiedenis 2018

Datum verslag: 12-3-2018 19:04:00

Landelijke VBB-DAG op 10 maart

Datum verslag: 10-1-2018 23:17:00

Mini-symposium WBH ... alweer een succes

Datum verslag: 10-12-2017 12:18:00

Alweer zo'n mooie excursie

Datum verslag: 13-11-2017 10:10:00

Zonnige fototoertocht in Zuid-Holland

Datum verslag: 30-9-2017 17:30:00

Fototoertocht België 2017

Datum verslag: 20-8-2017 10:50:00

Voorjaarsexcursie - 20-05-2017

Datum verslag: 21-5-2017 16:09:00

Kom met de VBB in contact!

Naam:
E-mailadres:
Bericht: