BRANDWEER

VOERTUIGEN

Bekijk onze collectie brandweervoertuigen en overige materieel.

BRANDWEER

KORPSEN

Meer informatie over de korpsen vindt u in onze brandweerkorpsen database.

P2000

MELDINGEN

De VBB organiseert diverse activiteiten voor leden en niet-leden

Minisymposium WBH

〈〈 TERUG NAAR HOMEPAGE

Op zaterdag 8 december 2018 was het PIT in Almere de plek, waar het Minisymposium van de WBH gehouden werd.


Gepubliceerd op: 14 december 2018
Auteur: PS

Inmiddels is het een traditie geworden: de afdeling van de VBB met de naam Werkgroep Brandweerhistorie houdt op de tweede zaterdag van december een - wat ze zelf noemen - "Minisymposium".

Inmiddels kan dat "mini" er wel vanaf, want ook dit jaar was het weer een volwaardig symposium met veel interessante sprekers die allen het centrale thema toelichten. Dit jaar was dat: de brandweer op vliegvelden. En dat het een werkgroep is (met de nadruk op "werken" bleek ook wel tijdens deze dag.

 

     


Het dagprogramma
verliep als gebruikelijk zeer vlot.
Na een opening door dagvoorzitter René de Caluwé waarin iedereen werd welkom geheten en vooral de heer Kronenburg (jawel, die van die fabriek in Hedel), die vandaag ook aanwezig was, beet Ton van Eijsden het spits af met het onderwerp "Taken en functies van een luchthavenbrandweer". Daarbij doorliep hij in vogelvlucht de wet - en regelgeving in de loop van de jaren.
Gerard Koppers was als tweede spreker aan de beurt met een verhaal over de geschiedenis van de luchthavenbrandweer van Schiphol.

 

Na  de door de VBB aangeboden en door het PIT uitstekend verzorgde lunch kwam Arjan Bruinstroop iets vertellen over de nieuwe crashtenders van Schiphol, die inmiddels in bestelling zijn. Het was voor veel van de toehoorders een complete verrassing, hoeveel er bij komt kijken alvorens die wagens zelfs maar kunnen worden gebouwd. 
Kees Plaisier had een wat luchtiger onderwerp voor zijn rekening genomen, want hij had een aardige selectie gemaakt van plaatjes uit stripverhalen, die allemaal betrekking hebben op vliegveld brandweermaterieel. Waar mogelijk had hij zelfs de voorbeelden voor die getekende kunstwerkjes erbij geplaatst.

  
Vervolgens kwam Peter Snellen iets vertellen over de producenten van brandweermaterieel voor vliegvelden, die in ons eigen land gevestigd waren en zijn.Onder de titel "Made in Holland" had hij veel spreektijd, maar daarin was een intermezzo voorbereid. Dat intermezzo bestond uit een speciaal voor dit doel opgenomen interview met de heer Theo Kronenburg, die daarin iets vertelt over de ontwikkelingen daaromtrent, die binnen het bedrijf van hem en zijn familie hadden plaatsgevonden.
Als laatste (maar zeker niet de minste) spreker kwam Bas van de Noort aan de beurt, die een voordracht hield over de "Lessen uit een vliegramp", met name die van de Hercules in 1996 in Eindhoven. Een onderwerp, wat zelfs na meer dan twintig jaar nog altijd gevoelig blijkt te liggen. 

De bijeenkomst werd afgesloten door de dagvoorzitter en vervolgens met een informeel samenzijn, waarin de ongeveer 60 gasten en sprekers nog onder het genot van een drankje op aangename wijze het gebodene op zich in lieten werken en volop gelegenheid was voor het - o zo belangrijke - "netwerken". 

Om ongeveer 17.00 uur ging iedereen huiswaarts, een beetje moe, maar zeker voldaan. En: in het bezit van twee aardige aanwinsten voor de boekenkast: want HHS - Uitgeverij had voor elke bezoeker een exemplaar van het boekje over de Schipholbrandweer en de Werkgroep Brandweerhistorie voor eenieder een boekje, waarin de op deze dag behandelde onderwerpen nog eens rustig nagelezen kunnen worden.

Opvallend is, dat hoewel alle sprekers in feite hun belangstelling (en deskundigheid) niet beroepsmatig, maar puur als hobby trachten te verwerven, we steeds meer professionals tot de bezoekers van dit Minisymposium mogen rekenen. Een positieve trend, die we graag zouden willen voortzetten en waar mogelijk versterken. Wanneer er na de voordrachten gelegenheid is tot het stellen van vragen en opmerkingen, komt zo een levendige discussie tot stand. En de geschiedenis blijkt dan op een prachtige wijze vervlochten te zijn met het heden (en de toekomst). 

 

  

 

Meest bekeken: Korpsen

Meest bekeken: Voertuigen

VBB nieuwsbrief


Meest recente verslagenMinisymposium WBH

Datum verslag: 14-12-2018 23:11:00

Verslag FTT Friesland

Datum verslag: 14-9-2018 19:38:00

Zonovergoten toertocht in Gelderland

Datum verslag: 20-7-2018 20:14:00

Voorjaarsexcusie 2018

Datum verslag: 23-6-2018 15:34:00

Fototoertocht Kennemerland

Datum verslag: 26-4-2018 23:33:00

Voorjaarbijeenkomst afdeling fotografie

Datum verslag: 2-4-2018 00:04:00

Dag van de brandweergeschiedenis 2018

Datum verslag: 12-3-2018 19:04:00

Landelijke VBB-DAG op 10 maart

Datum verslag: 10-1-2018 23:17:00

Mini-symposium WBH ... alweer een succes

Datum verslag: 10-12-2017 12:18:00

Alweer zo'n mooie excursie

Datum verslag: 13-11-2017 10:10:00

Kom met de VBB in contact!

Naam:
E-mailadres:
Bericht: