BRANDWEER

VOERTUIGEN

Bekijk onze collectie brandweervoertuigen en overige materieel.

BRANDWEER

KORPSEN

Meer informatie over de korpsen vindt u in onze brandweerkorpsen database.

P2000

MELDINGEN

De VBB organiseert diverse activiteiten voor leden en niet-leden

De blikken gans

〈〈 TERUG NAAR HOMEPAGE

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Citroën HY. Ook bij de brandweer mag dat gevierd worden!


Gepubliceerd op: 24 februari 2018
Auteur: L. v. Telgen

Een tijdgenoot van de bekende Volkswagen Combi/Transporter is de Citroën HY, die ook al weer zeventig jaar geleden op de markt kwam. De eerste werd in 1947 in productie genomen en de laatste zou pas in 1982 de fabriek verlaten. De HY werd in de volksmond beter bekend onder een aantal bijnamen, zoals “Blikken Gans”, “golfplaatbus”, “patatkraam- of bus” en de daarvan afgeleide Belgische versie “Frietkot”. Nog steeds is de HY geliefd bij uitbaters van eetgelegenheden op wielen, mede door de vlakke laadvloer van het voertuig. De motor, versnellingsbak en de aandrijving zitten alle voor in het voertuig. Dit had de wagen gemeen met zijn voorganger, de TUB, die al in 1935 als prototype werd ontwikkeld. Dat model was in productie van 1939 tot 1946. Maar er werden maar 1746 van gebouwd, weinig als je het afzet  tegen de 475.000 stuks van de HY. 

 TUB
Het concept van de 2cv “Eend” was ook de basis van de HY bus. De mogelijkheid van verschillende carrosserieën die op dit voertuig konden worden opgebouwd was mede de reden dat het zo’n  populaire wagen was. Ook de brandweer maakte daar graag en handig gebruikt van. Zowel in Frankrijk als in Nederland zag men de HY in dienst verschijnen. Tussen 1963 en 1970 werden ze zelfs geassembleerd in Amsterdam. 


Een grootgebruiker was de Rijkspolitie, die er verschillende had rijden als TPW (Technische Patrouille Wagen). Deze wagens deden dienst als mobiel keuringsstation (APK bestond toen nog niet) langs de snelwegen in het land. Ook deden ze dienst als ME (Mobiele Eenheid) busjes. Het merk Eligor heeft beide varianten ook uitgebracht. Later deed IXO het nog eens dunnetjes over met een TPW, waarvan we hier een voorbeeld laten zien. Deze TPW’s waren opgebouwd bij de firma Berwi in Winschoten.
 RP

Dat de HY ook als brandweermodel zou verschijnen was te verwachten, een reden voor ons om dit feit eens naar voren te halen. Dus bij deze:  zeventig jaar brandweer Blikken Ganzen in model.

Tomica was één van de fabrikanten die de HY uitbracht als model. In hun geval een ambulance in de schaal 1:71. Toch wel opvallend is, dat een Japanse fabrikant een Europese model uitbracht. Maar daaruit blijkt ook dat het voertuig alom bekend (en geliefd) was.
   Tomica, met foutje in de tekst op de zijkant...

JRD, een fabrikant die oorspronkelijk blikken modellen uitbracht, maakte in de jaren tachtig een kleine serie modellen van zamak. Eén daarvan was een HY materieelwagen in de kleuren van Parijs. Waarschijnlijk was het een kopie van de Dinky Toys HY waarvan echter geen brandweerversie bestaat. Het model was erg basic van opzet, het had geen interieur en geen ramen.

             
Het rechtse voertuig is mogelijk een zelfgebouwd exemplaar, gemaakt van een Dinky Toy HY

 

Busch en het in 1993 door Busch overgenomen merk Praliné  bracht in de schaal 1:87 ook een aantal HY bestelwagens uit in verschillende uitvoeringen en varianten, waaronder  een ambulance die brandweerrood was met een wit dak. Men bracht zelfs een tweetal Nederlandse varianten uit,  zoals  de waterongevallenwagen van brandweer Amsterdam.

 

Eligor bracht een aantal verschillende varianten uit, waaronder deze van Parijs met de ladder en zuigbuizen aan de zijkant en het model met het opschrift SDIS d’Ile de France . Deze modellen stammen nog uit de tijd dat Eligor een zelfstandig merk was. Ook het huidige Eligor brengt de HY uit in brandweer versies, waaronder een autoladder, een autobus en deze materieelwagen met Guinard motorspuitaanhanger van het korps d’Herrlishheim.
               

 Matchbox had in haar Fire Engine serie (Models of Yesteryear/Collectibles) ook een HY zitten, één met een wel heel opvallende erg lange ladder bovenop het voertuig (de Longueville).

 

Schuco bracht opvallenderwijs ook een HY uit in brandweeruitvoering. En dat, terwijl men vooral Duitse brandweerwagens uitbracht. Dit model was een brandweerambulance met ladders op het dak. Kennelijk vervulde deze eenheid een dubbelrol bij dat korps (de Auxerre). Ook in de Picollo serie kwam een (H0) modelletje voor, met dezelfde opdrukken als de wagen van Matchbox.

 

Norev heeft verschillende HY modellen in zijn programma gehad. Ook in verschillende schalen met name 1:43 en 1:87. Eén van de modellen die we even noemen is een materieelwagen met verlengde carrosserie (Sapeurs Pompiers de la Meuse).
              

Solido nam pas laat een model van de HY op in haar langlopende Toner Gram series. De eerste was een materieelwagen (zie foto) en later kwam daar ook nog een ambulance bij. Ook in de grotere schalen had men een model van de HY in brandweerversie.  De Franse kleinseriefabrikant EPM bracht een drietal HY modellen uit. Daaronder een ambulance, een gesloten materieelwagen met ladders op het dak en vuurzwepen aan de zijkant. Getoond wordt hier een dubbel cabine pick-up met slanghaspel in de laadbak.

             

Een andere Franse klein serie fabrikant Cofradis bracht een model uit van de HY welk door de eigen bedrijfsbrandweer van Citroën gebruikt werd op hun fabrieksterrein, opvallenderwijs was deze gewoon zilverkleurig i.p.v. brandweerrood. Ook Lutil (een kleinseriefabrikant uit Frankrijk) bracht een model uit van een door Heuliez geheel verbouwde en veranderde HY als materieelwagen. Dit model lijkt een stuk moderner.

           

Een andere bedrijfsbrandweerwagen op  HY werd uitgebracht door Altaya (magazine uitgaven) en dat was een eenheid die door de bandenfabriek van Michelin in Poitiers werd gebruikt.   Bij een andere magazine uitgave, namelijk Hachette, kwam ook een brandweer HY uit, dit keer een pick-up die door Heuliez was verbouwd was tot tankautospuit. Deze eenheid deed ooit dienst bij SDI des Vosges. Het model zelf werd gemaakt bij Eligor voor deze serie van Hachette.

Ook al is dit overzichtje niet compleet, het geeft toch een leuke indruk van wat er allemaal is uitgebracht op dit gebied. We sluiten dit artikel af met nog een tweetal opvallende ambulances.

                  

Dat zijn de zilverkleurige HY van de Franse luchtmacht (Armee d’Air) van Hachette (uitgebracht in een magazine reeks) en de witte HY ambulance van de US Army Military Police van Eligor.
Er zijn natuurlijk meer brandweervarianten en ambulances uitbracht op basis van de Citroën HY. Maar wat we hier voor het voetlicht hebben gehaald geeft op zich al een goed beeld.

Meest bekeken: Korpsen

Meest bekeken: Voertuigen

VBB nieuwsbrief


Meest recente verslagenMinisymposium WBH

Datum verslag: 14-12-2018 23:11:00

Verslag FTT Friesland

Datum verslag: 14-9-2018 19:38:00

Zonovergoten toertocht in Gelderland

Datum verslag: 20-7-2018 20:14:00

Voorjaarsexcusie 2018

Datum verslag: 23-6-2018 15:34:00

Fototoertocht Kennemerland

Datum verslag: 26-4-2018 23:33:00

Voorjaarbijeenkomst afdeling fotografie

Datum verslag: 2-4-2018 00:04:00

Dag van de brandweergeschiedenis 2018

Datum verslag: 12-3-2018 19:04:00

Landelijke VBB-DAG op 10 maart

Datum verslag: 10-1-2018 23:17:00

Mini-symposium WBH ... alweer een succes

Datum verslag: 10-12-2017 12:18:00

Alweer zo'n mooie excursie

Datum verslag: 13-11-2017 10:10:00

Kom met de VBB in contact!

Naam:
E-mailadres:
Bericht: