BRANDWEER

VOERTUIGEN

Bekijk onze collectie brandweervoertuigen en overige materieel.

BRANDWEER

KORPSEN

Meer informatie over de korpsen vindt u in onze brandweerkorpsen database.

P2000

MELDINGEN

De VBB organiseert diverse activiteiten voor leden en niet-leden

Een hete kerst in Winsen

〈〈 TERUG NAAR HOMEPAGE

In het Noord-Duitse Winsen/Luhe had de brandweer het met kerst 2017 abnormaal druk.


Gepubliceerd op: 30 december 2017
Auteur: Burkhard Giese

Groot alarm...

...voor de brandweerkorpsen van Winsen, Stöckte en Borstel werd gegeven op de avond van Eerste Kerstdag.

In de Pestalozzistrasse in Winsen was brand uitgebroken op de zolderverdieping van een  meergezinshuis. Op het moment van de brand waren de bewoners van dat appartement niet thuis, en ook de andere bewoners van het pand konden dit tijdig verlaten. Toen de eerste brandweerwagens van Winsen de straat indraaiden, bleek de brand al uitslaand te zijn. De vlammen sloegen uit de erker van de bovenverdieping. Bij de verkenning bleek al snel, dat in het huis nog twee honden, twee katten en een hamster zouden moeten zijn. Ook moest men op dat moment nog rekening houden met eventuele gewonden. Daarom werden in de eerste fase van de inzet nog drie ziekenwagens en een spoedarts opgeroepen. Ook de beide vrijwillige korpsen van Stöckte en Borstel werden gealarmeerd, zodat er 90 brandweerlieden ter plaatse waren.


Omdat niet bekend was waar in huis de beide honden zich zouden bevinden, werd de brand van buiten af met meerdere stralen en een waterkanon vanaf de autoladder bestreden. Toen het pand betreden kon worden werden twee katten en de hamster door de brandweer in veiligheid gebracht. Ook de beide honden werden – onder begeleiding van hun baasjes – uit de betreffende woningen door de brandweer naar buiten gevoerd. Er was een dierenarts ter plaatse, die de behandeling van de dieren op zich nam. Nadat definitief zich geen personen meer in het pand bevonden, konden twee van de ambulances en de spoedarts naar hun post terugkeren. De opvang van de bewoners werd overgenomen door het crisisinterventieteam van de Johanniter-Unfall-Hilfe.
Om de brand te kunnen blussen moest de brandweer ook via de een belendend perceel  het brandende pand benaderen. Delen van het dak werden weggehaald om verborgen brandnesten te kunnen aanpakken. Na goed drie uur was de brand uit. 

   
Door de massieve inzet kon het naastgelegen pand behouden worden. Ter plaatse waren Stadtbrandmeister Helmut Kuntze en zijn plaatsvervangers Uwe Ehlers en Jens-Peter Wreide en Kreisbrandmeister (clustercommandant) Volker Bellmann, die zich allen op de hoogte stelden van de situatie. De oorzaak van de brand en de hoogte van het schadebedrag worden door de politie onderzocht.

Vroeger zei men het al: “Als het roest eenmaal van de bel is…”

Een tweede grote brand  brak in de nacht van dinsdag op woensdag uit, die dan de brandweerkorpsen van  Winsen, Stöckte, Hoopte en Laßrönne onledig hield. In de Kolpingstrasse in Winsen brak tegen 2.00 uur brand uit in een carport, waar een personenwagen en een motor gestald waren. Toen de brandweer van Winsen enkele minuten na de alarmering ter plaatse kwam, stond die carport al in lichterlaaie. Ook was de brand al overgeslagen op diverse delen van het woonhuis. De officier van dienst liet daarop de korpsen van Stöckte, Hoopte en Laßrönne alarmeren. Door de massieve inzet van meerdere stralen – die onder andere vanaf een naburig erf op de vuurzee gericht werden – kon een verdere uitbreiding van de brand worden voorkomen. Omdat er veel ademlucht gebruikt moest worden rukte ook de brandweer van Hörsten uit met het regionale wissellaadbakvoertuig met adembeschermingscontainer.
           

Omdat de brand van het gebouw zich uitbreidde in het isolatiemateriaal en de dakbedekking werd de autoladder ingezet, om aan de achterzijde het dak weg te nemen en zo brandnesten te kunnen aanpakken.  Binnen werd nagegaan, in hoeverre de brand zich daar had uitgebreid. Hiervan bleek  gelukkig al snel  nauwelijks sprake te zijn. Er werd geen brand aangetroffen. Nadat de eigenlijke brand na een goed half uur geblust was werden nog gedurende twee uur nabluswerkzaamheden verricht.  Na een aantal uren van intensief brandweerwerk konden de eerste brandweermedewerkers naar huis. Ter plaatse waren ook nu weer Stadtbrandmeister en zijn beide plaatsvervangers. Door de snelle inzet van zoveel brandweerlieden kon het huis, dat voornamelijk uit hout was opgetrokken, grotendeels behouden blijven. Wel werd het vooralsnog voor onbewoonbaar verklaard. De politie onderzoekt ook hier de oorzaak van de brand en de hoogte van het schadebedrag. 

Foto's: copyright Burkhard Giese

Meest bekeken: Korpsen

Meest bekeken: Voertuigen

VBB nieuwsbrief


Meest recente verslagenMinisymposium WBH

Datum verslag: 14-12-2018 23:11:00

Verslag FTT Friesland

Datum verslag: 14-9-2018 19:38:00

Zonovergoten toertocht in Gelderland

Datum verslag: 20-7-2018 20:14:00

Voorjaarsexcusie 2018

Datum verslag: 23-6-2018 15:34:00

Fototoertocht Kennemerland

Datum verslag: 26-4-2018 23:33:00

Voorjaarbijeenkomst afdeling fotografie

Datum verslag: 2-4-2018 00:04:00

Dag van de brandweergeschiedenis 2018

Datum verslag: 12-3-2018 19:04:00

Landelijke VBB-DAG op 10 maart

Datum verslag: 10-1-2018 23:17:00

Mini-symposium WBH ... alweer een succes

Datum verslag: 10-12-2017 12:18:00

Alweer zo'n mooie excursie

Datum verslag: 13-11-2017 10:10:00

Kom met de VBB in contact!

Naam:
E-mailadres:
Bericht: