BRANDWEER

VOERTUIGEN

Bekijk onze collectie brandweervoertuigen en overige materieel.

BRANDWEER

KORPSEN

Meer informatie over de korpsen vindt u in onze brandweerkorpsen database.

P2000

MELDINGEN

De VBB organiseert diverse activiteiten voor leden en niet-leden

21 juli, de Nationale Feestdag ...

〈〈 TERUG NAAR HOMEPAGE

...bij onze Zuiderburen. Belangrijk thema: de zichtbaarheid in het verkeer en een nieuwe striping op voorrangsvoertuigen.


Gepubliceerd op: 24 juli 2017
Auteur: M.J. Oosthoek

Deze jaarlijks terugkerende dag te Brussel die te vergelijken is met onze “koningsdag” wordt door vele personen bezocht; er waren dit jaar ook duidelijk meer personen op de been dan vorige jaren; dit kan uiteraard van doen hebben met het warme weer.

Alle disciplines waren aanwezig. Wat wel een beetje tegenviel was dat het brandweerplein niet was wat ik had verwacht; er was weinig rood aanwezig, maar wel had de Civiele Bescherming aardig uitgepakt op dit brandweerplein.

             
             
Voertuigen van de Civiele Bescherming

De overige diensten (zoals Defensie) waren met veel materiaal en manschappen aanwezig. Ook alle straten rondom het evenement waren afgezet met Defensievoertuigen; deze waren ook zeer moeilijk te fotograferen gezien de heren van defensie dit niet wilden. Ze staan dan ook continu met het wapen bij de voertuigen, maar op een slimme manier wist ik ze even daar weg te krijgen en was de foto genomen. Uiteraard konden de Defensie wagens die tentoon werden gesteld gewoon worden gefotografeerd.

             
Oud en nieuw legermaterieel

Het plein voor het Justitiegebouw was geheel ingenomen door de Politiediensten.

             
ook de politie was zeer nadrukkelijk aanwezig. 

Verder waren er over het gehele festivalterrein verspreid vele activiteiten, met aan het einde van de middag het defilé, waarbij de Koning bij het Koninklijk Paleis het defilé afnam.

Inspectie van de erewacht door Filip, Koning der Belgen, Prins van België.

Tijdens dit defilé werden er door de medische dienst en de brandweer een paar voertuigen getoond met de nieuwe goedgekeurde “Battenburgstriping”, die voortaan in België  toegepast gaat worden nu de goedkeuring er is.
             
             
Brandweer vooral in het défilé

Het hoofdstuk "STRIPING" 

Tijdens het lezen van de aanbeveling c.q. het goedkeuringsverhaal m.b.t. deze striping werd de striping die in Nederland wordt gebruikt geheel in de hoek gedrukt. Mijn persoonlijke mening is dat ze wel een beetje gelijk hebben in Nederland gaan ze ook ineens over op gele helmen voor verhoogde zichtbaarheid, dus het begin is al gemaakt.


Als men het goedkeuringsverhaal leest staat er over de Nederlandse striping in dat deze  totaal niet voldoet.
 
Resultaten

Het blijkt dat de Nederlandse eisen voor de striping van OOV-voertuigen laag zijn in vergelijking met die in het buitenland. Hierdoor is de zichtbaarheid en de herkenbaarheid van de Nederlandse OOV-voertuigen slechter dan van die in bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Duitsland. Ook de contourmarkeringen van Nederlandse vrachtwagens en voertuigen van Rijkswaterstaat zijn beter zichtbaar dan die op Nederlandse OOV-voertuigen. Uit de enquête blijkt dat er veel klachten zijn over politievoertuigen die niet opvallend genoeg zijn. Als de retroreflecterende materialen van de huidige striping, met een ECE 104 klasse E, worden vervangen door materialen van de hogere klasse C en als de contourmarkering van stippen (30 mm diameter) wordt vervangen door een streep met een breedte van 30 mm, dan worden de detectieafstanden twee tot drie keer groter. De herkenbaarheidafstand kan hierdoor tot een factor tien worden verbeterd. De KLPD-variant levert nauwelijks een verbetering van de detectieafstand op.

Conclusie: de zichtbaarheid en de herkenbaarheid van de Nederlandse OOV-voertuigen loopt achter bij die van OOV-voertuigen in het buitenland, bij vrachtwagens en bij voertuigen van Rijkswaterstaat.

Daarom wordt aanbevolen de eisen voor striping aan te passen.

  • Hierbij moeten de stippen in de huidige contourmarkering vervangen worden door een streep van klasse C van de ECE 104 norm voor vrachtwagens of klasse 3 van de norm DIN 67520 voor verkeersborden.
  • Daarnaast moeten de schuine strepen van de huidige markering vervangen worden door retroreflecterende materialen van een hogere reflectieklasse, van minstens klasse 2 voor verkeersborden, zodat ze bij dag en nacht goed zichtbaar zijn. Dat geldt ook voor aanvullende vlakmarkering zoals logo’s en opschriften.
  • De roodoranje striping van de politie mag ook fluorescerend zijn.
  • Reclame-uitingen moeten binnen de contourmarkering vallen en voldoen aan ECE 104 klasse E.

Meest bekeken: Korpsen

Meest bekeken: Voertuigen

VBB nieuwsbrief


Meest recente verslagenMinisymposium WBH

Datum verslag: 14-12-2018 23:11:00

Verslag FTT Friesland

Datum verslag: 14-9-2018 19:38:00

Zonovergoten toertocht in Gelderland

Datum verslag: 20-7-2018 20:14:00

Voorjaarsexcusie 2018

Datum verslag: 23-6-2018 15:34:00

Fototoertocht Kennemerland

Datum verslag: 26-4-2018 23:33:00

Voorjaarbijeenkomst afdeling fotografie

Datum verslag: 2-4-2018 00:04:00

Dag van de brandweergeschiedenis 2018

Datum verslag: 12-3-2018 19:04:00

Landelijke VBB-DAG op 10 maart

Datum verslag: 10-1-2018 23:17:00

Mini-symposium WBH ... alweer een succes

Datum verslag: 10-12-2017 12:18:00

Alweer zo'n mooie excursie

Datum verslag: 13-11-2017 10:10:00

Kom met de VBB in contact!

Naam:
E-mailadres:
Bericht: